Stämningen bland hamnarbetarna i Malmö är god, men de har inte så stora förhoppningar om att nå fram till en lösning just nu, berättar Henrik Collvin.
"Vi hoppas på en lösning, vi ser inte riktigt att det vi ber om är något hemskt eller fruktansvärt, bara samma som övriga har", säger Henrik Collvin.
Facket har nobbat medlarnas slutbud i hamnkonflikten, medan arbetsgivarna sade ja på tisdagen.
"Medlarbudet är identiskt med den kravlista vi fick från arbetsgivaren i söndags. I den skulle vi avskriva oss möjligheten att ingå i lokala förhandlingar", sade Erik Helgeson, förbundsledamot i Hamnarbetarförbundet, till TT på tisdagskvällen.
Det innebär att den varslade strejken och lockouten nu har brutit ut, med stora konsekvenser för många företag. Strejken inleddes klockan sju i hamnarna i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå, för att sedan utvidgas till Stockholm och Göteborg.
Arbetsgivarna har svarat med lockout – att stänga berörda arbetare ute från arbetsplatserna. Ungefär 1 000 av fackförbundets medlemmar berörs, beräknar facket.
I Malmö är stridsviljan stark.
"Vi hade omröstning om strejken, och 96 procent av våra medlemmar ville det", berättar Henrik Collvin i Malmö strax efter att arbetet lagts ned i Malmö hamn.
Där strejkar hamnarbetarna mellan klockan sju och klockan nio i dag, därefter är de lockoutade under 17 timmar. Men tiderna för hur strejken drabbar hamnarna ser lite olika ut på olika håll.
Nu får många svenska företag problem med sin logistik via hamnarna.
"Det kommer att få stora konsekvenser redan på kort sikt, vi pratar om ett tiotal hamnar som drabbas hårt. Det kommer att drabba svenska företag, kommer hota svenska arbetstillfällen och ganska snabbt också drabba tredje man, det vill säga vanliga medborgare", sade Mattias Dahl på arbetsgivarsidan till TT.
Konfliktens bakgrund är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar, bland annat för att förbundet ska kunna få förhandla om avtalsvillkor.