Annons

Nu startar vargjakten

I dag startar licensjakten på varg. Totalt handlar det om 22 vargar som får skjutas i särskilt angivna områden i fem län.

 

Naturvårdsverkets inventering förra vintern visade att det finns omkring 355 vargar i Sverige. Den skandinaviska vargstammen härstammar från fem invandrande vargar från den finskryska populationen. Eftersom avelsbasen är så liten innebär det att vargstammen är känslig för inavel.

I Dalarna, ett av länen där licensjakten börjar i dag, finns det flera genetiskt viktiga vargar, rapporterar P4 Dalarna. Ingen av de vargarna ska befinna sig i jaktområdet just nu.

"Vi spårar varje dag i stort sett för att se till att det inte fälls fel vargar", säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på länsstyrelsen, till radion.

Jakten pågår som längst till den 15 februari. I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två vargar.

Beslutet om licensjakt på varg har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen, men beslut där väntas först i februari.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera