Annons

Nu spår Di:s Ekonomistudion framtiden: ”Varannan bil kommer gå på el”

Di tv:s program Ekonomistudion kickar nu i gång en ny intervjuserie där kända profiler spanar om framtiden. Först ut är energiexperten Johanna Barr som intervjuas om energi och mobilitet i premiäravsnittet. 

”Varje onsdag tar vi fram kristallkulan”, säger Oscar Julander, redaktör för Ekonomistudion. 

Johanna Barr är sakkunnig på elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle
Johanna Barr är sakkunnig på elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle

Hur ser Sverige och världen ut om tio år? I den frågan djupdyker Ekonomistudion i programmets nya intervjuserie ”29-12-31”. 

”Samhället kommer att förändras i grunden under 2020-talet när den digitala tidsåldern går in i en mognadsfas. I serien ’29-12-31’ frågar vi oss var vi kommer att befinna oss måndagen den 31 december 2029, kommenterar Oscar Julander, redaktör för Ekonomistudion.

I programmet intervjuas en rad kända profiler på temat framtiden. 

De globala utmaningar som världen står inför under det kommande decenniet inkluderar geopolitiska och ekonomiska makskiften, svårlösta klimatproblem och åldringsboom. År 2029 väntas också Sveriges folkmängd nå 11 miljoner invånare. 

Vidare spås teknologin fortsätta att stöpa om samhället på en rad områden. Inom industrin kan till exempel lokaliseringen bli mindre känslig för lönekostnader, när produktionen robotiseras i allt högre utsträckning. 

Larmen om att hälften av jobben ryker när robotar tar över avfärdas dock av OECD-forskning, som i stället spår radikalt förändrade arbetsuppgifter i många yrken. 

Flera av världens framtidsutmaningar tas upp i programserien. Jon Åsberg, programledare för Ekonomistudion, träffar och intervjuar ledande experter inom en rad områden. Fokus i premiäravsnittet är energi och mobilitet. 

”Fordonsindustrin är oerhört viktig för Sverige och chaufför är ett av de vanligaste yrkena bland män. Vad innebär det då när bilar elektrifieras och blir självkörande?”, kommenterar Jon Åsberg.

Först ut att intervjuas är Johanna Barr, sakkunnig på elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.

”Det är svårt att ens föreställa sig i dag hur stora förändringar det kommer att bli på batterisidan”, säger hon. 

Framöver kommer programmen handla om artificiell intelligens, svensk och internationell politik, samt den ekonomiska utvecklingen – inte minst de utmaningar som finanssektorn står inför.

”Varje onsdag tar vi fram kristallkulan och publicerar en ny del i serien 29-12-31”, säger Oscar Julander.

Ekonomistudion sänds varje vardag klockan 14.30. Programmet finns även som podd på de populära poddplattformarna.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?