1515

Nu slipper du SL-kortet – blippa betalkortet direkt i spärren

Med start i morgon, tisdag, rullar SL ut sitt nya betalsystem i Stockholm. Nu kan resenärer betala direkt med sitt vanliga bankkort.
”Turister och sällanresenärer får helt andra möjlighet att resa kollektivt. Alla kort blir ett SL-kort”, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, till Dagens Industri. 

Kristoffer Tamsons visar hur det går till när man använder SL:s nya betalsystem i tunnelbanan.
Kristoffer Tamsons visar hur det går till när man använder SL:s nya betalsystem i tunnelbanan.

Det nya systemet innebär att resenärer kan köpa biljett genom att blippa sitt Amex-, Visa-, eller Mastercard-kort vid spärren på tunnelbanan eller mot läsaren på bussen. Pengarna dras sedan direkt från det konto som kortet är kopplat till.

SL inväntar alltså inte det nationella biljettsystem som föreslogs i en statlig utredning som var på remiss i fjol. Förslaget som var en nationell lösning skulle vara implementerat 2023. För sent, anser Tamsons.

”Tekniken springer snabbt ifrån den formen av lösningar. Det vi gör nu är att istället gå före med en billigare och effektivare lösning.  Med den nya lösningen ansluter vi oss till ett internationellt biljettsystem som förenar Stockholm med exempelvis som London och New York. Om vi klarar av att gå ett steg före så kan mindre regioner göra detsamma. Då behövs inget nationellt påtvingat biljettsystem”, säger han.

Vilka konkreta möjligheter finns som inte funnits tidigare?
”Framför allt är det enkelheten. Den ska ju inte underskattas. Men vi ser också framför oss att plocka in månadskorten i systemet på sikt och kunna jobba med riktade rabatter.  Vi kan också utforma ett mer flexibelt biljettsystem utifrån att resandet förändras, exempelvis biljettyper som är anpassade efter att man inte reser varje dag.  Men det kanske inte är just dessa lösningar som blir av men möjligheten finns”, säger Tamsons. 

Det befintliga systemet med SL:s Accesskort kommer dock att finnas kvar under en övergångsperiod. 

”Det har tjänat stockholmarna väl. När det kom var det ett modernt system som tog oss bort från sladdriga remsor och stämplar. Men var sak har sin tid.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?