ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nu ska toppcheferna sättas i skolbänken

  • Foto: Amanda Lindgren

Pontus Schultz stiftelse ska hjälpa näringslivet navigera i omställningen mot en hållbar verksamhet. Ett nytt program siktar mot bolagens toppar.

Samtidigt som företagsledarna Karin Bodin, Stefan Krook och Eva Karlsson prisas för sina gärningar för ett mänskligare näringsliv gör sig Pontus Schultz stiftelse redo för nästa kapitel. Bakom kulisserna förbereds ett program som ska utbilda näringslivets toppchefer för klimatkampens frontlinje. Värd för utbildningen är forskningsinstitutet Stockholm Resilience Centre där Johan Rockström är chef. Initiativet ska verka för en omställning mot en hållbar välfärd, men är även ett svar på en stor efterfrågan från näringslivet, menar Johan Rockström, som även är krönikor för Di.

”Det är ett vetenskapligt ansvar att kliva fram och bygga tydliga, kraftfulla bryggor till näringslivet. Kursen ger det bredare systemperspektivet direkt till beslutsfattarna för att sedan sippra ned i hela organisationen”, säger han.

Programmet vänder sig till vd:ar och styrelseordförande inom alla sektorer och är utformat för att deltagarna ska kunna direktapplicera kunskaperna på det egna bolaget. Genom ett inledande seminarium, en tredagarsretreat och en återträff kommer toppcheferna att få möta världsledande forskare och föreläsare. Pontus Schultz stiftelses grundare, tillika forskare vid Stockholm Resilience Centre, Lisen Schultz, kommer att leda programmet.

”Vi vill att hållbarhetsfrågorna ska flytta in i bolagens kärnverksamhet. Det här programmet ska hjälpa människor med högsta beslutsfattande uppdrag att navigera i den enorma omställning som vi står inför”, säger hon.

Lisen Schultz och Sara Öhrvall, Pontus Schultz stiftelses ordförande, testade i våras en pilotversion av programmet på Singularity University i Silicon Valley. Där lyftes vikten av att koppla samman hållbarhetsomställningen med det pågående teknikskiftet. Enligt Lisen Schultz är det avgörande för att både utnyttja de möjligheter som digitaliseringen innebär, samtidigt som de nya utmaningarna synliggörs.

Stiftelsen delar därmed inte ut några fler priser utan fokuserar på utbildningen. Lisen Schultz menar att initiativet är ett naturligt nästa steg i andan av medieprofilen Pontus Schultz, till vars minne stiftelsen startade 2012.

”Det är dags att göra om formen, men fortfarande jobba med samma frågor och samma vision. Pontus var en person som aldrig var nostalgisk och alltid nyfiken på vad som fanns runt nästa krök. Jag tror att han skulle ha varit superstolt”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies