1515

Nu ska försvunna Warholmålningen säljas: Vårt dyraste utrop

En Warhol-målning ska ut på marknaden, efter att ha legat förseglad under 30 år. Den tidigare vice vd:n för det statliga alkoholbolaget Vin & Sprit, Curt Nycander, införskaffade tavlan 1985 i samband med Vin & Sprits samarbete med konstnären. Nu värderas den till minst 15 miljoner kronor och hans son har bestämt sig för att sälja den.

Uppsala Auktionskammares vd Magnus Bexhed tillsammans med Warhols Absolut Vodka-målning.
Uppsala Auktionskammares vd Magnus Bexhed tillsammans med Warhols Absolut Vodka-målning.Foto:Pressbild

Den blåa Andy Warhol-målningen med Absolut Vodka-motivet är Uppsala Auktionskammares mest värdefulla uppdrag någonsin. Startpriset har satts till 15 Mkr och vd Magnus Bexhed berättar att han har fått uppdraget i konkurrens med det internationella auktionshuset Sotheby's. 

”Det här blir det dyraste utropet i vårt företags 300-åriga historia”, säger Magnus Bexhed. 

”Det har varit en fantastisk resa under det senaste halvåret från det första telefonsamtalet i samband med att vi sålde Keith Harings Absolut Vodka-målning till nu, när avtalet är påskrivet”, fortsätter vd:n.  

Visst är det en fascinerande historia som samtidigt väcker en del frågor om hur den tidigare vice vd:n för det statliga spritbolaget, Curt Nycander, gick till väga när han införskaffade tavlan. 

Låt oss backa bandet till slutet av 70-talet och Vin & Sprits vodkasatsning i USA. Ingenjören Curt Nycander hade nyligen anställts som vice vd på Vin & Sprit. Det statliga bolaget hade sakta börjat fundera på om det skulle exportera sprit och Curt Nycander anlitade en reklamfirma. Tankarna gick till brännvinskungen Lars Olsson Smith som i slutet av 1800-talet gjort Absolut Rent Brännvin. Det blev startskottet för Vin & Sprits Absolut Vodka. Smakerna gjordes om och en gammal medicinflaska användes som inspiration till flaskan.  

”Min skyldighet var att se till att det inte blev ett hastverk. Många var väldigt trötta på mig och tyckte jag var petig. Men flaskan skulle vara huvudpersonen i reklamen, den var väldigt viktig”, sa Curt Nycander i en intervju med DN 2008.

Vin & Sprit riktade in sig på den amerikanska marknaden och timingen kunde inte vara bättre. Amerikanarna köpte svensk vodka framför rysk efter att Sovjetunionen invaderat Afghanistan. Redan 1982 går det att läsa i Göteborgsposten att den svenska vodkan var det näst största importerade vodkamärken i USA.

Kraften i häftiga annonskampanjer var tydlig. Historien om hur Curt Nycander så småningom fick kontakt med Andy Warhol går isär. I DN:s intervju från 2008 står det att Titti Wachtmeister, dotter till den svenska ambassadören i Washington, ringde upp Curt Nycander för att föreslå ett samarbete med konstnären. Andy Warhol, som då var en etablerad konstnär, ville ha 60.000 dollar för mödan, enligt artikeln. Andy Warhol ska även ha föreslagit samarbetet för fransmannen Michel Roux under en middag. Roux arbetade för det amerikanska bolaget som importerade den svenska vodkan, Carillon Importers. ”I love the bottle, I want to do something with it”, ska Andy Warhol ha sagt. Michel Roux var en färgstark person som umgicks med det amerikanska jetsetet. 

1985 skapade Andy Warhol sina första Absolut Vodka-verk. Det blev startskottet för en av 1900-talets mest kända reklamkampanjer där andra kända konstnärer såsom Keith Haring så småningom kontrakterades. Merparten av originalverken ingår i dag i Spritmuseets samling. När Vin & Sprit såldes till dryckesbolaget Pernod Ricard 2008 överlämnades konstsamlingen the Absolut Art Collection till Spritmuseet.

Men Curt Nycanders verk som nu är till salu tog Michel Roux med sig på ett flyg från New York till Stockholm den 9 juni 1985. Målningen fraktades över Atlanten ordentligt förpackad med flera lager av plast och papper i en hård och brun rulle. På rullen går det att läsa med svart text ”Mr Michel Roux- Passenger First Class-SK 902-09 June 1985-JFK/Stockholm”. Sedan den resan sommaren 1985 ska Curt Nycander haft den i sin ägo och låtit den ligga kvar i rullen. Det finns inget kvitto som berättar om Curt Nycander köpte målningen. Kanske var det en gåva av affärspartnern.

”Vi vet inte om han köpte den direkt av Andy Warhol eller om han fick den som gåva”, säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare. 

Om han fick den som gåva av sin affärspartner, skulle det ha varit direkt olämpligt. Hur ser du på det? 

”Det här är bara spekulationer. Vi kommer aldrig få svar på detta”, säger Magnus Bexhed som åter framhäver hur viktig Curt Nycander var för Absolut Vodkas framgång. 

Magnus Bexhed beskriver öppnandet av rullen som en otrolig upplevelse. Med tanke på att den legat där i över 30 år var han orolig för skador, men målningen var i perfekt skick. Efter Nycanders död år 2017 har rullen legat i sonens källare. 

”Vi tog rullen till en av Sveriges främsta konservator och öppnade den tillsammans. Målningen var i fantastiskt skick”, säger Magnus Bexhed. 

Som grädde på moset fann Curt Nycanders son även spännramen i faderns kvarlåtenskap.

”Målningen är nu monterad på sin originalspännram”, säger Magnus Bexhed. 

Nu kvarstår för Uppsala Auktionskammare ett hårt marknadsföringsarbete innan den ska gå under klubban i december. Målningen ska bland annat visas i New York och planen är att hyra in sig på det Svenska Generalkonsulatet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?