1515
Annons

Nu ska försvunna Warholmålningen säljas: Vårt dyraste utrop

En Warhol-målning ska ut på marknaden, efter att ha legat förseglad under 30 år. Den tidigare vice vd:n för det statliga alkoholbolaget Vin & Sprit, Curt Nycander, införskaffade tavlan 1985 i samband med Vin & Sprits samarbete med konstnären. Nu värderas den till minst 15 miljoner kronor och hans son har bestämt sig för att sälja den.

Uppsala Auktionskammares vd Magnus Bexhed tillsammans med Warhols Absolut Vodka-målning.
Uppsala Auktionskammares vd Magnus Bexhed tillsammans med Warhols Absolut Vodka-målning.Foto:Pressbild

Den blåa Andy Warhol-målningen med Absolut Vodka-motivet är Uppsala Auktionskammares mest värdefulla uppdrag någonsin. Startpriset har satts till 15 Mkr och vd Magnus Bexhed berättar att han har fått uppdraget i konkurrens med det internationella auktionshuset Sotheby's. 

”Det här blir det dyraste utropet i vårt företags 300-åriga historia”, säger Magnus Bexhed. 

”Det har varit en fantastisk resa under det senaste halvåret från det första telefonsamtalet i samband med att vi sålde Keith Harings Absolut Vodka-målning till nu, när avtalet är påskrivet”, fortsätter vd:n.  

Visst är det en fascinerande historia som samtidigt väcker en del frågor om hur den tidigare vice vd:n för det statliga spritbolaget, Curt Nycander, gick till väga när han införskaffade tavlan. 

Låt oss backa bandet till slutet av 70-talet och Vin & Sprits vodkasatsning i USA. Ingenjören Curt Nycander hade nyligen anställts som vice vd på Vin & Sprit. Det statliga bolaget hade sakta börjat fundera på om det skulle exportera sprit och Curt Nycander anlitade en reklamfirma. Tankarna gick till brännvinskungen Lars Olsson Smith som i slutet av 1800-talet gjort Absolut Rent Brännvin. Det blev startskottet för Vin & Sprits Absolut Vodka. Smakerna gjordes om och en gammal medicinflaska användes som inspiration till flaskan.  

”Min skyldighet var att se till att det inte blev ett hastverk. Många var väldigt trötta på mig och tyckte jag var petig. Men flaskan skulle vara huvudpersonen i reklamen, den var väldigt viktig”, sa Curt Nycander i en intervju med DN 2008.

Vin & Sprit riktade in sig på den amerikanska marknaden och timingen kunde inte vara bättre. Amerikanarna köpte svensk vodka framför rysk efter att Sovjetunionen invaderat Afghanistan. Redan 1982 går det att läsa i Göteborgsposten att den svenska vodkan var det näst största importerade vodkamärken i USA.

Kraften i häftiga annonskampanjer var tydlig. Historien om hur Curt Nycander så småningom fick kontakt med Andy Warhol går isär. I DN:s intervju från 2008 står det att Titti Wachtmeister, dotter till den svenska ambassadören i Washington, ringde upp Curt Nycander för att föreslå ett samarbete med konstnären. Andy Warhol, som då var en etablerad konstnär, ville ha 60.000 dollar för mödan, enligt artikeln. Andy Warhol ska även ha föreslagit samarbetet för fransmannen Michel Roux under en middag. Roux arbetade för det amerikanska bolaget som importerade den svenska vodkan, Carillon Importers. ”I love the bottle, I want to do something with it”, ska Andy Warhol ha sagt. Michel Roux var en färgstark person som umgicks med det amerikanska jetsetet. 

1985 skapade Andy Warhol sina första Absolut Vodka-verk. Det blev startskottet för en av 1900-talets mest kända reklamkampanjer där andra kända konstnärer såsom Keith Haring så småningom kontrakterades. Merparten av originalverken ingår i dag i Spritmuseets samling. När Vin & Sprit såldes till dryckesbolaget Pernod Ricard 2008 överlämnades konstsamlingen the Absolut Art Collection till Spritmuseet.

Men Curt Nycanders verk som nu är till salu tog Michel Roux med sig på ett flyg från New York till Stockholm den 9 juni 1985. Målningen fraktades över Atlanten ordentligt förpackad med flera lager av plast och papper i en hård och brun rulle. På rullen går det att läsa med svart text ”Mr Michel Roux- Passenger First Class-SK 902-09 June 1985-JFK/Stockholm”. Sedan den resan sommaren 1985 ska Curt Nycander haft den i sin ägo och låtit den ligga kvar i rullen. Det finns inget kvitto som berättar om Curt Nycander köpte målningen. Kanske var det en gåva av affärspartnern.

”Vi vet inte om han köpte den direkt av Andy Warhol eller om han fick den som gåva”, säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare. 

Om han fick den som gåva av sin affärspartner, skulle det ha varit direkt olämpligt. Hur ser du på det? 

”Det här är bara spekulationer. Vi kommer aldrig få svar på detta”, säger Magnus Bexhed som åter framhäver hur viktig Curt Nycander var för Absolut Vodkas framgång. 

Magnus Bexhed beskriver öppnandet av rullen som en otrolig upplevelse. Med tanke på att den legat där i över 30 år var han orolig för skador, men målningen var i perfekt skick. Efter Nycanders död år 2017 har rullen legat i sonens källare. 

”Vi tog rullen till en av Sveriges främsta konservator och öppnade den tillsammans. Målningen var i fantastiskt skick”, säger Magnus Bexhed. 

Som grädde på moset fann Curt Nycanders son även spännramen i faderns kvarlåtenskap.

”Målningen är nu monterad på sin originalspännram”, säger Magnus Bexhed. 

Nu kvarstår för Uppsala Auktionskammare ett hårt marknadsföringsarbete innan den ska gå under klubban i december. Målningen ska bland annat visas i New York och planen är att hyra in sig på det Svenska Generalkonsulatet.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Extravagans, sport och lyx i samma paket

CLS 53 är fyrhjulsdriven och motorn med sex cylindrar ger en effekt på 435 hästkrafter. Modellen är en blandning av sport- och lyxbil, en mix som Mercedes och prestandaspecialisterna på AMG kan.

Mercedes-AMG CLS 53 4matic+.
Mercedes-AMG CLS 53 4matic+.Foto:Carl-Johan Lejland

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera