ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu ska du panta din plastpåse

  • Foto: TT

Dagligvarukedjan Hemköp inför pant på plastpåsar. Varje gammal plastpåse blir värd 1 krona.

Naturvårdsverket har satt upp riktlinjer för att förbrukningen av plastpåsar ska minska. Axfoodägda Hemköp har därför tagit fram en egen modell för göra plastpåsarna mer miljövänliga.

En butik i Stockholm blir först ut med ett pilotprojekt med pant på plastpåsar. Kunden köper en plastpåse, använder den och kan därefter panta den i kassan och få avdrag med 1 krona på nästa inköp. Max tio påsar kan pantas per köp. Plasten som samlas ska återvinnas till nya påsar.

”Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker”, kommenterar Thomas Gäreskog, vd på Hemköp i ett pressmeddelande.

Samtidigt höjer Hemköp priset på plastpåsen med 50 öre, så den kund som pantar sina påsar sparar alltså 50 öre.

Hemköp lovar också skänka 50 öre till organisationen Städa Sverige för varje påse som säljs i pilotbutiken men inte pantas.

EU beslutade 2015 att alla medlemsländer ska reducera förbrukningen av tunna plastbärkassar. Naturvårdsverket har satt upp målet för Sverige att vi ska använda mindre än 90 kassar per person och år senast den sista december 2019, och 40 kassar per person och år senast den 31 december 2025.

Tyck till