Annons

Nu ska Barsebäck rivas: "Kostsamt för det är en lång process"

För första gången står Sverige inför rivning av ett kommersiellt kärnkraftverk, Barsebäck.

Prislappen blir uppskattningsvis 4,5 miljarder.

Bild:Johan Nilsson / TT, Johan Nilsson

"Det är kostsamt för det är en lång process, det kommer att hålla på i nästan tio år", säger Åsa Carlson, vd på Barsebäck Kraft.

Förberedelserna har redan pågått länge och planen är att påbörja rivningen år 2020. Men först krävs tillstånd från både mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Den här veckan hålls samråd med allmänheten och myndigheter.

"Vi hämtar in synpunkter på vad vi bör fokusera på i vår ansökan", säger Åsa Carlson.

Även om Barsebäck blir först ut i Sverige finns erfarenheter och kunskap om reaktorrivning i andra länder, som Tyskland, USA och Spanien.

"Det har vi naturligtvis följt sedan länge hur man gör där. Det är beprövade metoder och vi har lärt oss av vad som har gått bra och vad som kan förbättras jämfört med deras projekt", säger Åsa Carlson.

Rivningen ska göras inifrån. Radioaktiva delar ska först lagras i ett interndelslager på området i väntan på slutförvar. Ungefär sex procent av allt rivningsmaterial från Barsebäck kommer att behöva placeras i slutförvar.

När allt radioaktivt material är borta kommer nästa skede – som blir som rivning av vilka industribyggnader som helst.

"Den stora massan är vanlig, ren betong. Det är en väldigt bra grundmassa för att använda som utfyllnad, antingen här på vår mark eller i andra infrastrukturprojekt", säger Åsa Carlson.

Vad som ska hända med Barsebäcksområdet när allt är klart är inte bestämt. Kävlinge kommuns vision är att skapa ett havsnära område i kanten av Öresund med bostäder, arbetsplatser, torg och parker.

"Vi kommer att vara väldigt tydliga så att man sanerar det till hundra procent, så att man kan använda det till vad man vill efter", säger Kävlinges kommunstyrelseordförande Pia Almström (M) till Sveriges Radio.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?