Annons

Nu ska årets bästa ordförande utses: ”Lyfta fram goda exempel”

Samtidigt som det är dags att nominera årets bästa ordförande har Styrelseakademien, som instiftat priset, fått en ny vd. 

”Jag brinner för frågor som styrelsekompetens och styrelsesammansättning”, säger Ulrika Spåls, Styrelseakademiens nya vd. 

Ulrika Spåls, ny vd för Styrelseakademien och Svante Forsberg, ordförande i Styrelseakademien.
Ulrika Spåls, ny vd för Styrelseakademien och Svante Forsberg, ordförande i Styrelseakademien.Foto:Jesper Frisk

Ulrika Spåls har lång erfarenhet av styrelsearbete och den 8 juni efterträder hon Maria Öhman på posten som vd för Styrelseakademien. 

”Det är en otroligt spännande uppgift tycker jag. Jag har jobbat med ledarskap och förändring i stora företag och vet hur svårt det kan vara att arbeta med företagsstyrning.  Därför har jag intresserat mig för styrelsearbete under en längre tid och det finns otroligt mycket att utveckla när det gäller styrelsearbete”, säger Ulrika Spåls.

Framför allt är styrelsearbetet en ledarskapsfråga och de utmaningar företag möter kan ofta härledas till styrelsestyrning. 

”Därför känns det riktigt roligt att få kliva in och driva den frågan vidare. Styrelseakademien är välskött och har ett fint renommé och basutbud som jag tror att jag kan utveckla”, säger Ulrika Spåls. 

Svante Forsberg och Ulrika Spåls.
Svante Forsberg och Ulrika Spåls.Foto:Jesper Frisk

Förra året klev Svante Forsberg på posten som ordförande i Styrelseakademien. Men redan för 15 år sedan var han med och grundade Guldklubban, ett pris instiftat av Styrelseakademien och Deloitte. 

Utmärkelse delas varje år ut till två styrelseordföranden, en från ett onoterat bolag och en från ett noterat bolag. 

Förra året fick Kathrine Löfberg, styrelseordförande i kafferosteriet Löfbergs, ta emot Guldklubban i den onoterade klassen. Hans Stråberg, styrelseordförande i Atlas Copco, prisades i den noterade klassen. 

”Bakgrunden till Guldklubban är den negativa synen på hur styrelsearbete bedrevs för 15 år sedan. Vi ville gärna lyfta fram goda exempel och föredömen”, säger Svante Forsberg. 

För att kunna göra ett bra styrelsearbete måste man vara både nyfiken och utmanande, säger Svante Forsberg. 

”Det handlar hela tiden om att bli bättre, den dagen man börjar stelna ska man sluta med styrelsearbete. Man måste hela tiden tänka nytt men också våga ifrågasätta. Det är en komplex roll”, säger han. 

Vad de tidigare vinnarna till Guldklubban haft gemensamt är förmågan att få bolaget att jobba i en gemensam riktning.

”Gör man det ökar genomförandekraften enormt mycket. Det är också viktigt med personer som kan coacha, utmana och trycka på. Och samtidigt vara den person som hjälper till att bygga en bra kultur i bolaget”, säger Svante Forsberg. 

Under coronakrisen har styrelsens roll blivit viktigare än någonsin, tycker både Svante Forsberg och Ulrika Spåls. 

”Den här våren har ställt väldigt höga krav på styrelser, det märker jag själv i de styrelseuppdrag jag har. Det är väldigt intensivt – det handlar både om att stötta organisationen och att ta snabba beslut. Alla bolag och organisationer som har någon form av riskplan eller riskhanteringsplan klarar sig bättre”, säger Ulrika Spåls. 

”Man ska vara agil men samtidigt jobba efter en tydlig struktur”, säger Svante Forsberg. 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera