1515

Nu ratar vi Ryssland för Sverige

Svenskarna dumpar Rysslandsfonder kraftigt för första gången på två år och sålde i februari var tionde fondkrona i landet. I stället köper vi ännu mer Sverigefonder.

Bild:Colourbox

Det noterar Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg med anledning av månadsstatistiken från Fondbolagens förening.

"Senast i mars 2014 sålde svenskarna Rysslandsfonder på samma omfattande sätt. Då var det Rysslands invasion av Krim som stod i världens blickfång", konstaterar sparekonomen.

Bara under det senaste året har börskurserna i Moskva stigit 50 procent och när årets fondbesked kommer är det lätt att sälja av, tror Claes Hemberg.

Svenska fondsparare har en skräckblandad förtjusning till Ryssland, enligt Avanza-ekonomen.

"De var våra första tillväxtfonder för 20 år sedan. Vi har tjänat bra på dem. Samtidigt vill vi inte vara med när Putin krigade på Krim. Men det var snabbt förlåtet när börsen i fjol började stiga igen. Flera Rysslandsfonder är upp 90 procent senaste året", säger Claes Hemberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Eftersom många Rysslandssparare är av det mer aktiva slaget säljer de snabbare än exempelvis Sverigefond-sparare, bedömer han.

Svenskarna fortsatte i februari att köpa Sverigefonder, i en förlängning av en trend som har pågått sedan brexit-beskedet. Även företagsobligationsfonderna har fått sig ett uppsving.

"Vi ser de största köpen på 10 månader. De är ett starkt alternativ till de många köp vi sett i obligationsfonder de senaste åren", anser Avanza-ekonomen.

"Men varför i allsindar köper vi även obligationsfonder?", frågar Claes Hemberg sig.

Historiska data har sällan varit så vilseledande när det gäller traditionella obligationsfonder, menar han.

Svagheten i korta räntefonder har svenska folket enligt Claes Hemberg däremot upptäckt med råge under de senaste åren. Svenskarna har sålt under 11 månader i rad, och har avyttrat en femtedel av innehaven under det senaste året.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?