1515

Nu öppnas kranarna – investeringarna tillbaka efter raset

De stora digitaliseringskliven som togs under pandemiåret 2020 betydde inte ökade it-investeringar, tvärtom minskade de med 3 procent. Men i år väntas en stark återhämtning.

De svenska it-investeringarna minskade i fjol med 3 procent enligt analysföretaget Radar Ecosystem Specialists.

”Det område som tog mest stryk var konsulttjänster som tappade 9,2 procent under 2020”, förklarar Hans Werner, Radar Ecosystem Specialists vd.

”I år väntar vi oss att konsulttjänster återhämtar sig och växer med 7,4 procent, så allt som gick förlorat kommer inte tillbaka.”

Under 2021 är Radar Ecosystem Specialists prognos att de totala it-investeringarna i Sverige återhämtar sig och ökar med 3,9 procent. Även för 2022 och 2023 ser Radar en fortsatt stark utveckling för it-marknaden med en tillväxt på mellan 3 och 4 procent.

Pandemin fick it-investeringarna globalt att minska med 3,9 procent 2020, enligt analysföretaget Gartner, alltså något mer än den svenska marknaden. I år spår samma analysföretag en ökning med 6,2 procent, bra mycket mer än den svenska marknaden, och mest växer investeringarna i mjukvara.

För svensk del ser Hans Werner och Radar ett antal investeringsområden som väntas sticka ut den närmaste tiden.

”Vi har gjort stora kliv i den personliga digitaliseringen som gett en efterfrågedynamik under 2020 som trots allt gav ett positivt flöde för många leverantörer. Det som vi har kvar att göra är nu att se till att processer fungerar när vi separerar människor och data från varandra. Det är ett kommande investeringsområde, ‘den kontaktlösa ekonomin’.”

Ett annat förväntat tillväxtområde är cybersäkerhet.

”Det är det negativa och mottrenden här, när människor sitter mer hemma och jobbar så kopplas också ofta all hemelektronik upp runt företagsnätverken. Vi lägger i Sverige ungefär 10 miljarder kronor årligen på säkerhetsrelaterade investeringar, men it-säkerhet kostar verksamheterna betydligt mycket mer så vi gör fortfarande ett för dåligt säkerhetsarbete. I takt med att vi påskyndar digitaliseringen måste vi också påskynda säkerhetsarbetet.”

Det senaste året har visat på de globala leverantörskedjornas sårbarhet och gett omfattande störningar vilket kommer att leda till att en del verksamhet plockas hem till Sverige och därmed även gynna den inhemska IT-industrin. 

Hans Werner, Radar Ecosystem Specialists vd.
Hans Werner, Radar Ecosystem Specialists vd.

”Det är en motrörelse till den globalisering vi haft och som inneburit att vi flyttat en hel del it-verksamhet till Indien och andra marknader. Nu ser vi att lokala och regionala bolag får en starkare efterfrågesituation eftersom många företag vill komplettera sin supply chain på it-sidan”, enligt Hans Werner.

En annan trend är viljan hos företagen att bygga motståndskraft mot snabba, oförutsedda händelser som pandemin.

”Då kommer bolagen att premiera korta i stället för långa avtal och rörliga istället för fasta affärsmodeller vilket innebär att man än snabbare kommer att röra sig mot molntjänster.”

På samma sätt beräknas nationella aktörer gynnas av förväntad lagstiftning på EU-nivå i syfte att förhindra den allt större dominansen från de amerikanska it-jättarna.

”Vi kommer att få en besvärlig situation där stormaktsfajten flyttar in på teknikområdet på ett rätt påtagligt sätt. Det kommer byggas tekniska allianser, inte bara försvarsallianser. Jag tror att vi också kommer att få se ett EU-alternativ, en motsvarighet till flygets Airbus inom teknikområdet för att försörja behoven inom Europa inom viss typ av centraliserad och storskalig datahantering”, säger Hans Werner.

Det finns också orosmoln som kan förmörka it-himlen under 2021 och i värsta fall längre än så. Begränsningar i den svenska elförsörjningen kan bli hämmande för de fortsatta satsningarna på digitalisering och automatisering, kompetensbristen likaså.

”Förutom hela pandemihanteringen är dilemmat just nu också framför allt en global brist på halvledare och chip som redan drabbat fordonsindustrin och som börjar spridas till annan högteknologisk industri”, konstaterar Hans Werner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?