Annons

Nu lyfter flygplan tankade med frityrolja från Arlanda

För första gången har ett SAS-plan lyft från Arlanda delvist tankat med återanvänd frityrolja. Flighten gick till Köpenhamn.

Bild:TT/Colourbox

Den 3 januari lyfte SAS nya miljövänliga Airbus A320neo från Arlanda med destination Köpenhamn. Flygningen var historisk – det var första gången ett SAA-plan lyfte från Stockholm tankat med biobränsle, rapporterar Vagabond.

Biobränslet är utvunnet från återanvänd frityrolja från livsmedelsindustrin i USA. Tio procent av bränslet i den aktuella flighten bestod av biobränslet.

”I dag är det endast en bråkdel av bränslet som utgörs av biobränsle, då det fortfarande är för dyrt och för att det finns för liten tillgång av det, men som i ett led i SAS mål att halvera utsläppen vid 2050 hoppas vi påskynda kommersialiseringen av hållbart bränsle genom att öka efterfrågan av det, säger Fredrik Henriksson, presschef för SAS i Sverige, till Vagabond. 

Det är inte första gången ett flygplan i Sverige tankas med biobränsle. Tidigare har flygplan med bränslet lyft från Karlstad Airport.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?