ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Krogtest

Nu koras Årets affärskrog 2019

  • Foto: Banfa Jawla, Siraphol S/Mostphotos
  • Bonnie’s/Bank Hotel tog hem utmärkelsen Årets affärskrog 2018. Foto: Banfa Jawla
  • Bank Hotel, Årets affärskrog 2018. Foto: Joey Abrait

På tisdagskvällen koras Årets affärskrog 2019 och Årets resmål. Vilka som får Di Weekends utmärkelser offentliggörs vid en prisceremoni på restaurang Bonnie’s i Bank Hotel i Stockholm.

Bank Hotel ägs av Stureplansgruppen och förra årets vinnare av Årets affärskrog Bonnie’s är en av sex nya restauranger som koncernen öppnade förra året. På en annan av dem, italienska L’Avventura, hölls förra sommaren ett affärsmöte som skulle visa sig få stor betydelse. Över en middag träffades Petter Stordalen, ägare av hotellkedjan Nordic Choice, och Stureplansgruppens grundare och huvudägare Vimal Kovac. Notan blev hög den kvällen. Petter Stordalen gjorde nämligen upp om att köpa 10 procent av Stureplansgruppen.

”Mellan för- och varmrätten lade Petter fram en servett som han skrivit en siffra på och sa: ‘det här betalar jag’. Då var det bara att säga ja rak av, det var inte ens en diskussion om priset”, berättade Vimal Kovac senare i Di. 

Den här sommaren ökade Petter Stordalen sitt ägande i Stureplansgruppen till 40 procent, samtidigt som Vimal Kovac krympte sitt ägande till 50 procent. Därmed är Petter Stordalen ägare i de två senaste årens vinnare av Årets affärskrog. Vinnaren 2017, japanska Tak på hotellet At Six vid Brunkebergstorg, är helägt av den norske hotellmagnaten. 

Utmärkelsen Årets affärskrog har delats ut av Dagens industri sedan 1983 och är därmed Sveriges äldsta restaurangpris. Samma år började Di publicera krogtester varje vecka, då under namnet ”Lunchguiden”. Numera återfinns krogtesterna i varje nummer av helgmagasinet Di Weekend. 

Årets Resmål instiftades så sent som 2017, då priset gick till PM & Vänner i Växjö. Förra året gick priset till Talldungens Gårdshotell i Brösarp på Österlen i Skåne. 

PM & Vänner är en lyxig stjärnkrog med ett modern designhotell. Talldungen är ett jämförelsevis anspråkslöst gårdshotell, men som blivit vida känt genom sitt kök. Det gemensamma för de båda första vinnarna av Årets Resmål är alltså högklassig restaurang och möjlighet till övernattning. 

Syftet med Årets Resmål är att lyfta fram gastronomiska gärningar utanför storstadsområdena. Sedan prisutdelningen i november förra året har Di Weekend testat 49 restauranger på 14 orter, från Luleå i norr till Malmö i söder. De flesta ligger i Stockholm, men en tredjedel av alla krogtester, 17 stycken, har genomförts i övriga landet. Dessutom har vi besökt svenskägda Aquavit i London. 

Av resandet kan man dra slutsatsen att svensk gastronomi aldrig varit vidare spridd eller hållit högre klass än nu.

Bank Hotel var nyöppnat när man fick priset Årets affärskrog 2018. Det är som framgår av namnet ett gammalt bankpalats som byggdes för drygt 100 år sedan. Restaurang Bonnie’s ligger i den gamla bankhallen. 

I år har verksamheten expanderat med cocktailbaren Le Hibou högst upp i fastigheten. Sommartid är terrassen med utsikt mot Strandvägen en attraktion. Under årets mörka tid lockar Le Hibou med exklusivitet och vardagsrumskänsla med soffgrupper.  

Bonnie’s ligger på Arsenalsgatan mitt i Stockholms finanskvarter, ett läge som är till dess fördel som affärskrog. Andra faktorer som vägs in i bedömningen är tillgänglighet, social miljö och det som brukar kallas ambiance. Inte minst ska Årets affärskrog vara en restaurangupplevelse som känns relevant och ligger i tiden. 

Det handlar däremot inte om att kora Sveriges bästa restaurang, även om vinnaren så klart måste ha höga poäng i Di Weekends krogtest.

Tisdagskvällens prisutdelning sker inför ett par hundra inbjudna gäster, kockar, krögare och näringslivsprofiler. Intervjuer med vinnaren av Årets affärskrog 2019 och Årets resmål går att läsa i kommande fredags Di Weekend. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer