1515
Annons

Nu kapar energidrakarna elpriset – men Vattenfall duckar

Hundratusentals elkunder får prissänkningar på uppemot flera tusenlappar per år när två av energidrakarna nu har sänkt elnätspriset, enligt de nya reglerna.

Men Vattenfalls kunder får vänta.

Foto:TT

Inför valet 2018 lovade S-regeringen hushållskunder ordentligt lägre elnätspriser i samband med att lagar och förordningar skruvades åt. Detta för att hindra att elnätsföretagen kunde fortsätta att höja priserna rejält som de hade gjort under ett flertal år.

Energimarknadsinspektionen (EI) lade enligt de nya reglerna fast bolagens sänkta intäktsramar under hösten – något som i sin tur kommer att pressa priserna gentemot hushåll och företag för perioden 2020 till 2023.

Eon och Ellevio har följaktligen sänkt priserna med runt 10 procent, från 1 januari respektive 1 februari, även om det skiljer mycket åt mellan regioner och landsdelar. Ellevio, med sina nära 900.000 hushållskunder, sänker som mest med 24 procent i Värmland, men bara med 2–3 procent i Stockholmsområdet i en plan att utjämna prisskillnaderna i landet.

Vattenfall däremot, duckar än så länge på beskedet om när det blir några prissänkningar.

”Vi har inte tagit några beslut ännu om hur och när sänkningarna ska genomföras”, säger Eva Vitell, marknadschef på Vattenfall Eldistribution.

Hur länge ett sånt besked dröjer, vill hon inte svara på. Men att Vattenfall avvaktar har, enligt henne, inget att göra med att bolaget liksom nästan alla andra hundratalet elbolag har överklagat EI:s beslut om de lägre intäktsramarna – domstolsprocesser som precis som tidigare år kan komma att dra ut på tiden ordentligt.

Men Tony Rosten, biträdande generaldirektör på EI, tror ändå att överklagandeprocesserna ska gå snabbare nu – reglerna har blivit tydligare.

Fast eldistributörerna är inte lika övertygade. Eva Vitell på Vattenfall anser att regeringen och myndigheten detaljreglerar bolagens möjlighet till avkastning alldeles för mycket.

”Det riskerar ge en alldeles för svängig prisutveckling”, säger hon.

Hon pekar även på andra faktorer som måste vägas in i prisbilden. I höstas höjde Svenska Kraftnät priserna kraftigt. Dessutom överväger Vattenfall, liksom andra ägare av elkablar, att övergå till att ta betalt för när man använder elen, så kallade effekttariffer.

Enligt bland andra Ellevio kommer de nya, för elbolagen sämre reglerna att minska möjligheten att investera i nya elnät.

 


Innehåll från Treasury SystemsAnnons

Stora värden i modernt Treasury Management System

Med fokus på teknik, kundnytta och kostnadseffektivitet levererar Treasury Systems (TS) marknadens modernaste molntjänst för hantering av valuta- och ränterisker. Bland de nöjda kunderna finns flera av Nordens största bolag.

Treasury Management är ett affärskritiskt område omgärdat av komplexa finansmarknader och omfattande regelverk – som ofta hanteras av en slimmad organisation. Om bra systemstöd saknas är arbetet förknippat med stora utmaningar: det är tungrott, finns ingen spårbarhet och går inte att bygga processer kring. Därför använder många stora företag TS för att hantera och analysera sina valuta- och ränterisker. 

– TS är det modernaste systemet på marknaden. Vi har tack vare vår långa erfarenhet utvecklat en molntjänst med stort fokus på effektiv administration, användarvänlighet, automation och analys. Det finns stora värden i att använda vår tjänst: det är en investering som betalar sig väldigt fort, säger Erik Åkerlund, Head of Sales och VD på Treasury Systems.

TS var ett fintech-bolag långt innan begreppet myntades. Familjeföretaget grundades 1984 av Knut Åkerlund och nästan 40 år senare skördar man nu frukten av tidiga och omfattande teknikinvesteringar. Treasury- och Cash Management är ett stort verksamhetsområde. För att kunna leverera ett system i världsklass satsar man därför också på strategiska samarbeten med företag som Nomentia, Millistream och Sealfx.

– Våra globala konkurrenter säger att de kan göra allt, men det blir ganska halvbakade produkter. Vi satsar i stället på ”best of breed”: att genom samarbeten kunna leverera spetsfunktionalitet i varje enskilt område, säger Erik Åkerlund.

Viktigt med hög servicegrad

Idag är flera av Nordens största bolag kunder till Treasury Systems. Att leverera snabb och kvalificerad support är en av hörnstenarna i verksamheten.

– För våra kunder är det här ett affärskritiskt system, och uppstår det något problem är det viktigt att de får prata med en specialist direkt, de ska inte behöva hamna i ett callcenter på andra sidan jorden. Att vi prioriterar service, dialog och rådgivning till våra kunder är en viktig anledning till att det går bra för oss i Norden, säger Erik Åkerlund.

Utvecklingen inom B2B SaaS-lösningar går fort och för Treasury Systems ser framtiden ljus ut. Företaget växer snabbt och utveckling sker på bred front.

– Säkerhet fortsätter att ha hög prioritet. Dessutom satsar vi mycket på att ta bort kundernas manuella steg och processer och att automatisera så mycket rutinmässigt arbete som möjligt. På lite längre sikt ser vi många spännande möjligheter att med AI och machine learning bygga in mer smarta funktioner i systemet, säger Erik Åkerlund.

Om Treasury Systems:

Treasury Systems är en ledande leverantör av treasury management system och administrativa tjänster i Norden. Genom bred och mångårig kompetens, kostnadseffektivitet och förstklassig support till slutanvändarna ökar vi kundnyttan inom treasury-organisationen. 

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Treasury Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?