1515
Annons

Nu kan du investera på börsen i Shenzhen

På måndag öppnar börsen i Shenzhen för handel från utlandet. Det kommer att ge högre men svängigare tillväxt i svenskarnas fondsparande.

Bild:TT

Det är drygt två år sedan som handelslänken mellan Hongkongbörsen och Shanghaibörsen kom igång och nu kopplas även den tekniktunga Shenzhenbörsen ihop med Hongkong. 

Kopplingen ska förenkla för internationella investerare som vill investera i bolag på Shenzhenbörsen, som är världens åttonde största sett till totalt börsvärde, där många startups och omkring 900 teknikbolag finns noterade.

”Kopplingen ger tillgång till det nya Kina, men en nackdel är att många bolag är dyra. Cirka 70 procent av handeln på Shenzhenbörsen handlas av privatpersoner, som betalar lite dyrare än professionella investerare, och därför kommer det inte bli lätt att hitta billiga aktier”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg och påpekar att det inte kommer att bli någon köprush vid sammankopplingen.

I dag räknas 13 procent i världsindex som Kina, genom Hongkongs medverkan, men om ett par år lär nivån ligga omkring 30-40 procent av index, enligt Claes Hemberg. Det betyder att svenskarnas sparande i globalfonder, som i dag uppgår till 800 miljarder kronor och består av drygt 10 procent Kina, kommer att innehålla betydligt mer Asien på bekostnad av USA och Europa.

”Det är en förändring som går rakt in i våra pensionspåsar om cirka fem år. Spararna kan förvänta sig mer tillväxt och mer svängningar i sina globalfonder. De kommer i högre utsträckning att likna Sverigefonder som ge mer i avkastning och varierar mer i värde”, säger Claes Hemberg.

Samma svängiga effekter kan väntas i Kina- och tillväxtmarknadsfonderna redan om två-tre år.

”Det visar också det senaste året på Kinabörserna. De som har sparat där har haft riktig magknip.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?