1515
Annons

Nu jagar vi svenska tillväxthjältar – för tjugonde gången

Det är snart dags för en ny upplaga av den populära tillväxttävlingen Di Gasell.

För tjugonde året i rad går Dagens industri i höst på jakt efter Sveriges snabbast växande företag som samtidigt är lönsamma.

Di:s chefredaktör Peter Fellman i mitten, med reportrarna (från vänster) Malin Lilja, Katarina Butovitsch, Lucas De Vivo och Sophie Wichmann.
Di:s chefredaktör Peter Fellman i mitten, med reportrarna (från vänster) Malin Lilja, Katarina Butovitsch, Lucas De Vivo och Sophie Wichmann.Foto:Jesper Frisk

”Detta är bland det bästa vi gör. Vi startade Di Gasell för 20 år sedan för att lyfta fram entreprenörskapet i Sverige. Under de här åren har vi varit med och bidragit till att företagandet verkligen tagit fart och det är vi stolta och glada över och det är något vi ska fira extra mycket den här hösten”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman.

”Det är viktigt för oss som en rikstäckande tidning att tillsammans med våra partner uppmärksamma snabbväxande företag i hela landet.”

Av Sveriges omkring en halv miljon aktiva aktiebolag var det i fjol 1.362 bolag som klarade Gasellkraven. Det är Gaselltävlingens tredje bästa resultat sedan starten år 2000. Rekordet från 2008 är dock svårslaget, då blev 1.479 bolag Gaseller.

Förra årets Gasellföretag skapade också 29.000 nya jobb i sina företag.

”Det känns extra bra att vi genom Di Gasell under två decennier satt ljuset på de hjältar som skapar massor med arbeten i Sverige lite i det tysta, de små och medelstora företagen. Det är de här snabbväxande företagen som skapar de nya jobben i svensk ekonomi”, säger Peter Fellman.

Starten på årets Gasellturné, då länsvinnarna prisas på Gasellfester runt om i landet, sker den 8 oktober. Det blir elfte året som Peter Fellman står på Gasellscenen.

”Det blir ju naturligtvis extra spännande i år med 20-årsjubileum. Jag hoppas att vi också ska kunna komma med lite nyheter inför de kommande 20 åren”, säger han.

För att ett företag ska kvalificera sig till Gaselltävlingen ska omsättningen ha dubblats under den aktuella fyraårsperioden och dessutom ha ökat varje år. Tillväxten ska också ha skett utan större förvärv eller fusioner.

Dessutom ska företaget ha minst en anställd första året och minst tio anställda sista året i undersökningsperioden. Även lönsamhet och sunda finanser är viktiga faktorer för att kunna bli ett Gasellföretag.

Vid granskningen som utförs av Di:s journalister görs en helhetsbedömning av företaget där stor vikt läggs vid sunda finanser. Exempelvis kreditrating, kommentarer från revisorer och betalningsanmärkningar vägs in i bedömningen.

I årets Gaselltävling är undersökningsperioden 2015 till 2018. Fyra år då konjunkturen gått starkt bland annat tack vare en byggboom, konsumtionsvänliga räntor samt en stor tillströmning av nyanlända flyktingar under 2015 som gjorde att svensk ekonomi det året växte med 4,1 procent. Tillväxten 2016 var 3,2 procent. Perioden avslutades med en något lägre tillväxt på preliminärt 2,4 procent för 2018 då delar av byggsektorn, som är den största Gasellbranschen, bromsade in. Och i omvärlden hopade sig orosmoln såsom handelskriget mellan USA och Kina. Uppåttrenden för Gasellföretagen spås därför plana ut i år.

”Varje år är det lika spännande att se hur många bolag som kvalificerar sig. Det är också intressant att se hur Gasellutvecklingen återspeglas i konjunkturen då Gasellundersökningen är en viktig konjunkturindikator”, säger Peter Fellman.

Smolk i bägaren under den aktuella perioden är dock missad tillväxt. Svensk ekonomi har haft hög sysselsättning och många tillväxtföretag har därför haft problem att växa för att det har blivit svårare att hitta rätt arbetskraft.

 


Innehåll från Aros KapitalAnnons

Så fick de bättre effekt och kontroll: ”Ser möjligheter där andra inte ser dem”

Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.
Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.

Fastighetsbolaget Sjöson ville satsa stort.

Tack vare ett smidigt finansieringsupplägg kunde utvecklingsprojektet ta fart.

– Aros Kapital är en flexibel och bra partner som är perfekta att ha med sig tidigt i ett projekt, säger Lars Sjöberg, grundare och affärsområdeschef, Sjöson.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Att se möjligheter där andra inte ser dem. Det är något som definierar Lars Sjöberg och hans kollega Hans-Anders Karlsson. De har drivit företag tillsammans sedan 2008 med fokus på företagsutveckling.

2017 köpte de ett fastighetsutvecklingsprojekt i centrala Lund med 172 bostäder och en yta som bolaget har utvecklat till ett hotell.

– I den satsningen tryckte vi in mycket eget kapital men vi behövde också extern finansiering. Vi hade hört mycket gott om Aros och om att de kan ta ut svängarna bättre än traditionella banker, säger Lars Sjöberg.

– När vi presenterade vår affär så trodde de på oss och vårt finansieringsupplägg. 

Detta innebar grunden och starten av företaget Sjöson som i dag omsätter en miljard och verkar inom fastighetsbyggnation, industri, teknik och mat och dryck.

Flexibilitet viktig för framgång

Lars Sjöberg lyfter särskilt fram flexibiliteten hos Aros Kapital som viktigt för samarbetets framgång.

– De undersöker och skapar sig en uppfattning om personerna bakom och deras bakgrund. Aros har möjlighet att finansiera med alternativa säkerheter och dessutom med en effektiv kreditprocess fram till beslut. 

Smidigheten och flexibiliteten blandat med professionalismen hos Aros gör att det är ett kraftfullt alternativ till traditionell bankfinansiering. Vi fick en personlig service och en lånemodell med företagslån och fastighetsfinansiering anpassad efter våra behov. 

Lars Sjöberg berättar att samarbetet fungerade så bra att Sjöson med hjälp av Aros Kapital valde att göra ytterligare finansieringar.

Samarbetet med Aros har inneburit att vi inte har behövt sprida vårt röststarka ägande och därmed kunnat få bättre kontroll över våra projekt. Vi är helt enkelt väldigt nöjda med samarbetet.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Mer från Aros Kapital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Kapital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?