1515
Annons

Nu inleds jakten på Gasellerna 2022

Det är snart dags för en ny upplaga av den populära tillväxttävlingen Di Gasell. För tjugotredje året i rad är Dagens industri på jakt efter Sveriges snabbast växande företag som den här gången bland annat klarat av att växa under två år med pandemi och samtidigt vara lönsamma.

Dags för årets gasellundersökning - teamet som gör undersökningen - Gideon Belin, Jakob Gromer, Caroline Kiepels, Barbara Taltavull, Caroline Åkerlund.
Dags för årets gasellundersökning - teamet som gör undersökningen - Gideon Belin, Jakob Gromer, Caroline Kiepels, Barbara Taltavull, Caroline Åkerlund.Foto:Jesper Frisk

Årets mätperiod för Gasellundersökningen är 2018-2021. Den inkluderar första pandemiåret då ekonomin krympte vilket påverkade tre av fyra Gasellföretag negativt. Men med massvaccineringen under andra pandemiåret, som är slutåret i mätperioden, fick den svenska ekonomin fart på tillväxten igen.

I stället uppger nu två av tre Gasellföretag i en Di-enkät att de påverkats negativt av kriget i Ukraina med energipriser som rusat, rekordinflation och snabba räntehöjningar som följd. Men dessa problem kommer vi se effekterna av först i nästa års undersökning.

Av Sveriges omkring en halv miljon aktiebolag var det i fjol 657 bolag som klarade Gasellkraven. Det är en halvering sedan den senaste toppnoteringen från 2018. Av de företag som fick lämna Gasellistan i fjol hade dock inget gått i konkurs och bara ett var under rekonstruktion. Det är ett starkt resultat med hänsyn till den omvärld man verkat i. 

”Detta visar styrkan i Gasellföretagens affärsmannaskap så i år blir det spännande att se om landets tillväxtföretag lyckats komma tillbaka med ännu större kraft under 2021 då tillväxten i svensk ekonomi tog fart igen. Att vi genom Di Gasell får möjlighet att lyfta fram entreprenörskap runt om i Sverige är bland det bästa vi gör”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman. 

Trots nedgången i antal Gasellföretag lyckades de ändå tillsammans skapade 9600 nya jobb i sina företag. Sedan Gasellundersökningen startade år 2000 har fyra av tio nya jobb i den privata sektorn skapats i Gasellföretag, totalt över 300 000 jobb.

”Det är viktigt för oss som en rikstäckande tidning att tillsammans med våra partners både uppmuntra och uppmärksamma snabbväxande små- och medelstora företag i hela landet för det är dem som har den viktiga uppgiften att skapa de nya jobben i svensk ekonomi”, säger Peter Fellman.

För att ett företag ska kunna kvalificera sig till Gaselltävlingen ska omsättningen ha dubblats under den aktuella fyraårsperioden och dessutom ökat varje år. Tillväxten ska också ha skett utan större förvärv eller fusioner. 

Dessutom ska företaget ha minst en anställd första året och minst tio anställda sista året i undersökningsperioden. Även lönsamhet och sunda finanser är viktiga faktorer för att kunna bli ett Gasellföretag. 

Vid granskningen som görs av Di:s journalister görs en helhetsbedömning av företaget där stor vikt läggs vid sunda finanser där exempelvis kreditrating, kommentarer från revisorer och betalningsanmärkningar vägs in i bedömningen.

Under inledningen av mätperioden 2018-2021 tappade den svenska ekonomin fart och växte bara med 2,0 procent år 2018 respektive 2019. Införandet av amorteringskrav bidrog då till att kyla av den tidigare så heta bygg- och entreprenadmarknaden. 

I omvärlden skapade eskalerande handelskrig mellan USA och Kina med president Donald Trump vid rodret och brexit oro. Sedan dess har Joe Biden blivit president i USA och Boris Johnson genomfört brexit. Världen har också genomlevt två år med pandemi. Under 2020 krympte svensk BNP med 2,8 procent men pandemins effekter blev kortvariga för 2021 växte svensk ekonomi igen med 5,1 procent.

”2018-2021 har varit fyra händelserika år i både svensk ekonomi och världsekonomin. Det ska bli intressant att se vilket avtryck detta satt på årets Gasellundersökning som är en viktig konjunkturindikator”, säger Peter Fellman.

 

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera