1515

Nu höjs skatten på bensin och diesel

Snart är det dags för den årliga prishöjningen på drivmedel. Något branschorganisationen Bil Sweden inte är glada över. "Det här innebär att Sverige får världens högsta bränsleskatt på bensin och diesel inom ett till två år", säger Bertil Moldén vd för Bil Sweden till DN.

Från och med årsskiftet höjs skatten på både bensin och diesel med 30 respektive 27 öre per liter. Prisökningen beror på att regeringen år 2015 beslutade om en årlig skattehöjning på drivmedel som följer den allmänna prisutvecklingen plus ett tillägg på två procentenheter årligen.

Men höjningen är något som branschorganisationen Bil Sweden inte är nöjda med. Det skriver DN.

"Det här innebär att Sverige får världens högsta bränsleskatt på bensin och diesel inom ett till två år", säger Bertil Moldén vd för Bil Sweden till DN.

När skatten sattes i verk första gången, i årsskifte mellan 2015/2016, höjdes bensinpriset med 60 öre och dieseln med 66 öre, inklusive moms. Förra höjningen innebar en prisökning på 24 respektive 21 öre.

Att skatteökningen skulle påverka hur ofta svenskarna väljer att ta bilen, tycker Bertil Moldén är långsökt.

"Vi behöver byta ut vår bilpark. Men man kan välja på piska eller morot. Ta Norge som exempel, de ger stimulanser till dem som väljer elbilar. Sådana satsningar behöver inte kosta så mycket pengar för stat, kommun eller landsting", säger Bertil Moldén till DN. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?