ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nu byggs fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholm

  • Nybyggnationerna är ständigt pågående i Stockholm. Foto: TT

4.200 hyresrätter kommer att byggas i Stockholm under 2018.

Detta jämfört med 3.300 bostadsrätter, skriver Stockholmdirekt.

"Nu ser vi svart på vitt hur politiken påverkar. Under många år har hyresrätter varit lågprioriterade", säger Jan Valeskog , socialdemokratiskt stadsbyggnadsborgarråd, till tidningen.

Antalet hyresrätter som påbörjats har nästan fördubblats sedan förra mandatperioden, 2010-2014, då i genomsnitt 1.580 hyresrätter påbörjades varje år, skriver Stockholmdirekt.

Men det är inte bara det rödgröna styret som satt fart på hyresrätterna. 2009 fattade dåvarande Alliansen beslut om att bygga 9.000 hyreslägenheter och det var också året då det senast byggde fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholm.

Farten på byggandet har dock ökat rejält de senaste åren.

”Antalet markanvisningar och de bostäder som nu som håller på att rulla fram är mycket högt, mer än miljonprogramsnivåerna på 1960-talet”, säger Jan Valeskog.

Han ser gärna att hyreslägenheterna främst byggs av de allmännyttiga bostadsbolagen. Något den moderata sidan dock är emot.

”Det är inte bra när de kommunala bolagen får för stor del av kakan. För att nå en hög byggtakt behöver vi vara många olika aktörer som bygger Stockholm", säger Joakim Larsson, moderat oppositionsborgarråd, till Stockholmdirekt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer