ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bloomberg ställer upp i presidentvalet: Att besegra Trump ”viktigaste kampen i våra liv”

  • Foto: John Locher

Michael Bloomberg ställer upp i USA:s presidentval.

Spekulationerna och uppgifterna om att miljardären varit på väg att hoppa in i Demokraternas primärval bekräftas när en omfattande reklamkampanj nu börjar rulla i amerikansk tv.

I ett uttalande på söndagen sade Michael Bloomberg att han ställer upp i USA:s presidentval för att byta ut en president som ”utgör ett existensiellt hot mot vårt land och våra värderingar”. 

”Att besegra Donald Trump och återuppbygga Amerika är den mest brådskande och viktigaste kampen i våra liv”, sade miljardären i ett uttalande där han kallade sig själv för problemlösare.

Han säger att USA inte har råd med ytterligare fyra år av Donald Trumps ”vårdslösa och oetiska” presidentskap.

”Jag ställer upp i presidentvalet för att besegra Donald Trump och återuppbygga Amerika”, lyder ett uttalande från Bloomberg som publiceras på hans hemsida, samtidigt som hans kampanjfilmer kablas ut i tv.

I reklamen lyfts det fram hur Bloomberg byggt upp företagsimperiet som bär hans namn och hur han tog över som borgmästare i New York efter terrorattackerna 2001 och ”byggde upp staden ur askan”.

77-åringen är den åttonde rikaste personen i USA, enligt tidningen Forbes ranking. Även vid tidigare presidentval har det spekulerats i om Bloomberg övervägt en kandidatur. De senaste veckorna har det framkommit att han formellt registrerat sig för att ha möjligheten att delta i Demokraternas primärval. Häromdagen rapporterades det att han köpt annonstid i amerikansk tv för en rekordsumma. 

För en vecka sedan framträdde han också i New York, där han bad om ursäkt för att det under hans styre infördes kriminalpolitik som innebar att poliser fick lov att stoppa och muddra personer på gatan, vilket väckte stor kritik när det framgick att det framför allt var afro- och latinamerikaner som blev utsatta för det.

Politiskt lyfter Michael Bloomberg fram sig själv som mer utav ett mittenalternativ än de mer vänsterlutande kandidaterna i Demokraternas primärval. Han förespråkar till exempel inte allmän sjukvårdsförsäkring, men är däremot en stor motståndare till USA:s vapenlagar och lobbyorganisationerna bakom dem.

President Donald Trump kommenterade nyligen spekulationerna om Bloombergs vara eller icke vara i valrörelsen och sade då att det ”inte finns någon han hellre ställer upp mot än lille Michael”.

Bland Bloombergs medtävlande inom Demokraterna sade Joe Biden på lördagen att han välkomnar konkurrensen. Elizabeth Warren har skickat en passning där hon tipsar Bloomberg om skattepolitik som viktas mer mot miljardärer och Bernie Sanders har kritiserat honom för att ”köpa sig in” i valet, utan att bygga upp en gräsrotsrörelse kring sin politik.

Senator Amy Klobuchar, även hon en demokratisk aspirant, kritiserar att Bloomberg också lagt stora pengar på en Trumpkritisk nätkampanj.

”Jag har inte de pengarna. . . men jag har faktiskt fått saker gjorda i det dödläge som råder i Washington”, säger hon i en intervju i tv-kanalen ABC.

Eftersom Michael Bloomberg äger den allra största delen av ett av världens största mediebolag har det ställts frågor om hur den skulle rapportera om hans presidentambitioner. John Micklethwait, chefredaktör på nyhetsbyrån Bloomberg News, har enligt flera amerikanska medier skickat ut nya riktlinjer till de anställda.

”Den del som Mike har haft mest kontakt med inom det redaktionella är Bloomberg Opinion: våra ledartexter har återspeglat hans åsikter”, skriver Micklethwait.

Ledarredaktionen kommer att stängas tills vidare och flera av dess skribenter tar tjänstledigt för att i stället arbeta för Michael Bloombergs valkampanj.

De anställda journalisterna har en policy om att inte rapportera om Bloombergs familj eller stiftelser, för att undvika jäv, och detta kommer nu också att gälla för hans konkurrenter i primärvalet.

I övrigt kommer man i möjligaste mån bevaka valet som vanligt, men det kommer att framgå i varje text att företagets majoritetsägare är en av kandidaterna, skriver chefredaktören.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer