Annons

Nu blir semestern dyrare

De kommande vintrarnas Thailandsresor kan bli klart dyrare. Flygskatteutredningen föreslår 400 kronor i skatt på varje lång utrikesresa, erfar TT.

Bild:TT

Flygskatteutredningen har internt diskuterat fler olika skattenivåer för flygresor, enligt TT:s uppgifter. Den lägsta nivån, 80 kronor, ska gälla för varje enkel flygresa inom EU och därmed också inom Sverige. Den högsta skattesatsen, 400 kronor, läggs på långresor till andra världsdelar. Skatten kan bara tas ut vid avresor från svenska flygplatser så totalkostnaden för två vuxna och två barn som ska resa till Thailand blir 1 600 kronor, förutsatt att flygbolag och researrangörer tar ut hela kostnadsökningen på resenärerna.

Om skattenivåerna som diskuterats även blir förslag till regeringen visar sig i eftermiddag då utredningen överlämnas till finansminister Magdalena Andersson (S).

En skattesats på 80 kronor för kortare flygresor är för övrigt vad Norge införde tidigare i år.

Den senaste tiden har det framförts högljudda protester mot en flygskatt från främst politiker i Norrlandslänen och från flygindustrin. Majoriteten i riksdagens trafikutskott förbereder också ett uttalande där man säger nej till skatten.

Väljarna är dock positiva, enligt en undersökning från Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Drygt 70 procent är ganska eller mycket positiva till en flygskatt . 20 procent är ganska eller mycket negativt inställda till skatten.

Kvinnor är i högre utsträckning än män positiva till skatten, 79 procent respektive 67 procent är för. Nedbrutet på partisympati råder en majoritet för flygskatt inom alla partier utifrån svaren i undersökningen, med störst övervikt bland MP-, V- och S-väljare. Minst positiv övervikt råder bland SD- och M-väljarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?