Nu betalar arbetsgivaren för hypnos och sportfiske – här är listan

Det lackar mot jul och snart startar ett nytt år. För den som inte använt årets friskvårdsbidrag är det dags att börja träna innan pengarna brinner inne. I år har listan över skattefria aktiviteter utökats rejält. 

Foto:Mostphotos

Efter två domar i Högsta förvaltningsdomstolen har Skatteverkets lista över aktiviteter som kan bekostas med friskvårdsbidrag i år utökats. Flera aktiviteter som sedan tidigare ansetts vara avancerade kurser eller aktiviteter med mindre motion har inkluderats. Några av de nya är friluftsaktiviteter och naturupplevelser, agility, sportfiske och enduro. 

”Om man har ett friskvårdsbidrag, där man får välja själv, är det efter domarna i Högsta förvaltningsdomstolen många fler saker som ingår än tidigare. Innehåller det någon form av motion, så går det bra även om det är en dyr sport. Pengarna begränsas av att man inte har ett så stort friskvårdsbidrag”, säger Pia Blanka Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket.

Friskvårdsbidraget kan endast bekosta själva motionsaktiviteten exempelvis startavgifter, kursavgifter, banavgifter, fiskekort eller liftkort samt hyra av den utrustning som krävs för att utföra aktiviteten. 

Enligt Pia Blanka Thörnroos är det bra att se över sitt friskvårdsbidrag. 

”Om arbetsgivaren ger rätt till friskvård, kan det vara klokt att kolla om man har mer att spendera i år. Friskvårdsbidraget är en möjlighet för den anställde att få en skattefri ersättning”, säger hon.

Många anställda använder sitt bidrag till ett gymkort. För den som inte vill lägga pengarna på ett nu i coronatider, eller andra aktiviteter där folk samlas, finns det andra chanser till träning. I juli utökade även Skatteverket listan över skattefria aktiviteter med internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning. Sedan tidigare har endast enklare appar för till exempel stegräkning omfattats.

Enligt Skatteverket har frågan, som tidigare diskuterats, aktualiserats på grund av pandemin i och med att fler väljer att avstå från gym och i stället träna hemma.

”Normalt sett ska friskvårdsåtgärderna ske i arbetsgivarens lokaler eller på stan. Det som utförs i bostaden anses vara av privat karaktär. I pandemin har mycket av ens vardag flyttat hem till bostaden och det är ingen skillnad på fysisk närvaro eller virtuell närvaro. Det här är en anpassning till tid och rådande omständigheter”, säger Pia Blanka Thörnroos.

Listan över skattefria aktiviteter är endast riktlinjer för företag och de kan själv bestämma vilka aktiveter som de godkänner som friskvård. Därför är det viktigt att kontrollera företagets regler konstaterar Pia Blank Thörnroos.

”Det den anställde ska tänka på är att kolla med arbetsgivaren vad de faktiskt godkänner. Skatteverket sätter de yttersta ramarna om vad en arbetstagare får använda friskvårdsbidraget till men inom den ramen är det arbetsgivaren som i slutändan bestämmer riktlinjerna för bidraget”, säger hon.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Fästingar: Så slipper du att bli sjuk

Fästingar som sprider TBE-smitta kan ge livslånga problem. Vaccinering skyddar mot sjukdom – med det gäller att ta vaccinera i tid.

– Vill man ha ett fullgott skydd till sommaren är det läge att göra det nu, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare hos MediCheck.

Här hittar du allt du behöver veta om TBE-vaccinering

Upp till en tredjedel av alla som smittas med viruset TBE, som sprids av fästingar, drabbas av hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är hög feber och svår huvudvärk, ibland kan man bli förvirrad och i enstaka fall kramper och förlamningar. Många får besvär, ibland bestående, med trötthet och försämrat minne.

– Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt. Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen, men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Vaccinering, och det gäller egentligen alla typer av vaccin, fungerar på samma sätt som en försäkring. Det kanske inte är sannolikt att drabbas, men om man blir biten av en fästing som bär på viruset har man ett skydd mot sjukdomen.

”Enkelt att hitta en tid snabbt”

För den som inte är vaccinerad mot TBE gäller det att ta tre sprutor inom ett år för att skapa ett grundskydd. Detta behöver sedan fyllas på regelbundet. För att få ett skydd på 75 procent gäller två sprutor med en månads mellanrum. Ilvall rekommenderar särskilt TBE-vaccin för den som rör sig mycket i skog och mark, i skärgården eller har husdjur.

– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Det är också vanligt att husdjuren får fästingar och drar med sig dem hem, säger han.

Tack vare MediChecks samarbete med Kronans Apotek kan man enkelt boka TBE-vaccinering:

– Man klickar in sig på vår sajt och letar upp närmaste apotek på sin ort, det brukar vara enkelt att hitta en tid snabbt.

”Bidrar till folkhälsan”

TBE-vaccinet är ett av vaccinen som MediCheck erbjuder tillsammans med Kronans Apotek. Förutom vanliga resevaccin, som hepatit och difteri, går det även att vaccinera sig mot stelkramp, säsongsinfluensa och bältros. Just bältros, som orsakas av samma virus som vattkoppor, drabbar ofta personer över 50 år och orsakar smärtsamma blåsor på kroppen.

– Det är ett vaccin som jag verkligen rekommenderar, ett jättebra exempel på vaccin som ger ett bra skydd och minskar onödigt lidande.

Numera går det även att vaccinera sig mot vattkoppor, en smittsam sjukdom som oftast drabbar barn.

– Generellt kan man säga att vaccin är bra för alla, det bidrar till folkhälsan och minskar risken för spridningen av sjukdomar. Även samhällsekonomiskt har det fördelar då man belastar vården mindre och samtidigt minimerar frånvaro från skola och arbete. 

MediCheck har mottagningar på 27 apotek runt om i landet 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?