ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Annie Lööf nobbar Löfven - Centerpartiet säger nej till S

Centerpartiet säger nej till Stefan Löfven, och det finns inga förutsättningar för ett samarbete med S. Det säger Centerledaren Annie Lööf. 

Därmed ökar nu risken för ett nyval markant. 

"Vi har bestämt oss för att rösta nej till Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen", säger Annie Lööf.

Hon uttrycker djup besvikelse över hur S agerat i förhandlingarna, och menar att S inte förmått att möta Centerpartiets krav.

“Jag är genuint besviken över att Socialdemokraterna inte tog denna historiska chans till samarbete över blockgränsen”, säger Annie Lööf.

“För oss är det otänkbart att medverka till fyra ytterligare år av socialdemokratisk politik, garnerad med ett antal Centerpartistiska sakförslag.”

De sakområden där Stefan Löfven vägrat gå C till mötes är enligt Annie Lööf framför allt bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och skatterna.

Ytterligare ett avgörande skäl till det dramatiska beskedet från Centern är att Vänsterpartiet skulle få inflytande över en ny S-ledd regering, enligt Annie Lööf.

“Stefan Löfven har inte orkat klippa banden till Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt”, säger hon och fortsätter:

"Inflytandet från Vänsterpartiet är mycket, mycket problematiskt för oss."

Beskedet innebär att Stefan Löfven inte kommer bli omvald till statsminister, och risken för ett nyval ökar nu markant. 

"Nu har jag gjort allt jag kan", säger Annie Lööf. 

“Nu är det dags för andra partier att röra sig från sina fastlåsta positioner”, fortsätter hon. 

Beskedet innebär också att C släpper igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget i den omröstning som planeras till på onsdag. 

Det betyder att den borgerliga budgeten, med bland annat skattesänkningar på omkring 20 miljarder, börjar gälla från årsskiftet. 

Vad som nu händer i den fortsatta regeringsbildningen är oklart. Utifrån talmannens tidigare besked är det högst sannolikt att stödet för Stefan Löfven trots beskedet från C kommer att prövas i riksdagen på onsdag. Men utan Centerpartiets stöd saknar Stefan Löfven förutsättningar att bli vald, och kommer då att röstas ned. 

Det innebär av allt att döma att bollen kommer gå tillbaka till Moderatledaren Ulf Kristersson, som nu kan räkna med en ny chans. Men Centerpartiets nej till Stefan Löfven betyder inte att partiet kommer säga ja till Ulf Kristersson i en kommande omröstning. 

Totalt kan fyra statsministeromröstningar hållas innan ett nyval utlyses. Om en omröstning om Stefan Löfven hålls nu i veckan, blir det nummer två i ordningen. Det innebär att ytterligare två kan hållas. 

Det har gått över tretton veckor sedan valet, och regeringsbildningen har därmed slagit svenskt rekord med råge. Trots det är positionerna fortfarande helt låsta, och inget tyder just nu på att Sverige får en ny regering innan årsskiftet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies