1515

Nu är en spanjor rikast i världen

Den 80-årige spanske klädkungen Amancio Ortega, grundaren av Zara, passerade i veckan Microsofts medgrundare Bill Gates som världens rikaste man.

Amancio Ortega, grundare av Inditex
Amancio Ortega, grundare av InditexBild:TT

Klädbolaget Inditex, moderbolaget till Zara, Massimo Dutti och Pull & Bear, aktie steg med 2,5 procent på onsdagen. Uppgången innebär att Amancio Ortegas personliga förmögenhet steg till 79,5 miljarder dollar, samtidigt som Bill Gates förmögenhet uppskattas till 78,5 miljarder dollar. Det rapporterar Forbes.

Amancio Ortega, som är lika tillbakadragen som han är rik, är en "self made" miljardär. Han är son till en järnvägsarbetare från La Coruña i Spanien och startade sin karriär som butiksanställd i sin hemstad innan han startade sin egen verksamhet. Ortega startade med mindre än 100 dollar och började tillsammans med sin dåvarande fru att tillverka underkläder, pyjamas och nattlinnen i sitt eget vardagsrum. Den första Zara-butiken startade 1975.

Inditex har lyckats väl med att hålla konkurrenter som svenska H&M och amerikanska Gap stången, genom att ha världens mest effektiva produktion av nya kläder.

Inditex börsnoterades 2001 vilket innebar att Amancio Ortega hamnade på Forbes lista över miljardärer med en förmögenhet på 6,6 miljarder dollar. Bill Gates var även det året världens rikaste man med en förmögenhet på 58,7 miljarder dollar. Det är också värt att tillägga att Gates har sedan dess donerat 31 miljarder dollar till välgörenhet genom sin egen stiftelse.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?