Annons

Nu är Danmarks statsskuld 100 procent dansk

Danmark har för första gången på 183 år inte längre lån i utländsk valuta. Ett sista lån på 1,5 miljarder dollar betalas tillbaka under måndagen.

Bild:Colourbox / TT

Danska statens statsskuld på omkring 38 procent av BNP består från och med måndagen helt och hållet av lån i danska kronor. Knappa hälften av långivarna är utländska, men valutan är alltså inhemsk.

Som jämförelse bestod Sveriges statsskuld till 24,5 procent av utländsk valuta i februari i år, varav omkring två tredjedelar vidareutlånades till Riksbankens valutareserv.

Sveriges statsskuld motsvarar 31 procent av BNP.

En fördel med låg eller obefintlig exponering mot utländsk valuta är att statsskulden är mer stabil vid händelse av en ekonomisk kris som skulle få den egna valutan att rasa i värde.

Danmark har i likhet med Sverige tvingats till extrema åtgärder för att den egna valutan inte ska bli för stark mot den försvagade euron, vilket skulle slå hårt mot landets livsviktiga Europaexport.

Europeiska ECB har medvetet försvagat euron genom en styrränta på noll och gigantiska stödköp av statsobligationer som indirekt pressar ned valutakursen.

Den danska kronan är jämfört med den svenska närmare knuten till euron via en särskild valutakoppling. Det har bidragit till att Nationalbanken, Danmarks centralbank, har fått kämpa ännu hårdare än Riksbanken.

Bakom den heldanska statsskulden ligger stora valutainterventioner som pressat landets valutareserv till rekordlåga nivåer.

Nationalbankens styrränta ligger också lägre än Riksbankens, på minus 0,65 procent. Det är världens näst lägsta styrränta efter Schweiz minus 0,75 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera