1515

NP3:s ordförande dumpar allt och avgår

Rickard Backlund har på tisdagen den 7 mars sålt hela sitt innehav, 129.200 aktier, i fastighetsbolaget NP3, där han är styrelseordförande.

Det framgår av Finansinspektionens insynslista.

Enligt vad Carl Linton, ir-ansvarig på NP3, säger till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen kommer Rickard Backlund att självmant lämna styrelsen i samband med årsstämman.

Rickard Backlund själv säger till Direkt att skälen bakom försäljningen är privata, och att han inte vill gå in på skälen bakom beslutet att avgå.

Han tillbakavisar dock att det skulle ha med hans ålder, 66 år, att göra.

"Nej, det är det inte. Jag jobbar ju vidare med andra bolag", säger han och nämner att han är ordförande i det First North-listade fastighetsbolaget Amasten samt vd i Grön Bostad, ett bolag som hälftenägs av vardera AFA Fastigheter och ByggVesta AB.

Något konkurrensförhållande mellan dessa bolag och NP3 råder inte, säger han vidare, och utesluter därmed att det skulle vara intressekonflikter bakom beslutet att avgå från NP3.

Vem som ska föreslås som efterträdare till ordförandeposten i NP3 kommer, säger Carl Linton, att framgå av ett pressmeddelande med förslag till styrelsesammansättning som ska skickas ut under onsdagen. Även en annan styrelseförändring kommer att framgå där, säger han. En stämmokallelse till årsstämman 2 maj kommer att gå ut senare.

Rickard Backlunds försäljning gjordes till kursen 47:30 kronor och var således totalt värd 6,1 miljoner kronor.

Valberedningen i fastighetsbolaget föreslår att den nuvarande styrelseledamoten Anders Nilsson väljs som styrelsens ordförande.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ledamoten Lisa Flodin har också avböjt omval, och bolagets valberedning föreslår Olof Johansson till ny styrelseledamot. Han är vd i Sveanor Fastigheter och har dessförinnan grundat och varit delägare i Pangea Property Partners samt haft olika ledande befattningar inom Skanska-koncernen och även varit styrelseledamot i NCC.


Innehåll från Atos MedicalAnnons

Innovativa produkter från Hörby förbättrar livet för patienter över hela världen

Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.
Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.

Som internationell aktör, med rötterna fast förankrade i skånska Hörby, skapar Atos Medical innovativa produkter för personer som genomgått en canceroperation där struphuvudet har blivit borttaget vilket leder till att man måste andas genom ett hål i halsen, ett så kallat stoma. Produkterna tas fram i ett unikt och nära samarbete med användarna.

– Målet med vårt innovationsarbete är att hjälpa våra användare att gå tillbaka till hur livet var innan operation. Vi utvecklar våra produkter i nära samarbete med kliniker och användare, vilket är ganska unikt inom medtechbranschen. Användarna ger oss idéer, input och en bättre förståelse för hur vi ska utveckla våra produkter. Det ger oss kunskap, men skapar även en stolthet hos våra medarbetare när de ser vilken skillnad våra produkter gör, berättar Diana Tieger, Development Manager. 

Atos Medical är globalt marknadsledande med produkter som hjälper personer som andas genom ett stoma men utvecklingsarbetet sker i skånska Hörby. Där utvecklas produkter som möjliggör ett mer naturligt tal och en förbättrad lunghälsa anpassade till dygnets och vardagens olika tillfällen.  

– Vi har våra rötter här, och trots en stark tillväxt har vi lyckats behålla den nära och familjära känslan. Det är en viktig del i vår framgång. Vår närhet till Lund och Öresundsregionen gör också att vi har kunnat skapa en bra blandning av nya talanger och medarbetare med lång erfarenhet, säger Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality.

Ett sätt att förbättra utvecklingsarbetet har varit att behålla kritiska produktionssteg i Hörby. 

– På så sätt har vi byggt upp en hög kompetens in-house, och en stor förståelse för hur vi ska kunna utveckla våra produkter. Med forskning och utveckling nära produktionen kan vi snabbt justera och utveckla våra produktionsprocesser, förklarar Diana Tieger. 

Det har också lett till att Atos Medical gått från en väldigt tekniskt driven utveckling till en mer användarcentrisk. 

– Internationellt ser vi fortfarande förvånansvärt många personer med ett stoma som inte har tillgång till hjälp och det är en stor drivkraft för oss. Vi ska driva vår tillväxt genom utveckling av befintliga produktområden, men även genom expansion till nya där vi kan göra skillnad för fler människor, avslutar Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer.

Om Atos Medical
I skånska Hörby utvecklar och producerar Atos Medical sedan 1986 produkter för människor som lever med ett stoma. Bolaget är verksamt i 75 länder med direktförsäljning i 25 länder och har cirka 880 anställda, varav cirka 200 i Sverige. Huvudkontoret finns sedan 2015 i Hyllie. I slutet av 2020 lanserades Provox® Life™, en helt ny generation produkter. 

www.atosmedical.com

Läs mer om Atos Medical och vår nya generation produkter, Provox® Life™ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atos Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?