Novus: Löfven får spö i jobbmatchen

Socialdemokraterna har sedan länge haft som mål att ha Europas lägsta arbetslöshet. Men väljarna anser att Moderaterna istället har den bästa jobbpolitiken, enligt en ny undersökning från Novus.

Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).
Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).Bild:Marcus Ericsson/TT, Vilhelm Stokstad/TT

Socialdemokraterna är det parti som väljarna har mest förtroende för i allra flest sakfrågor. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus.

Men när det kommer till jobbpolitiken, där Socialdemokraterna själva har ett uttalat mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till 2020, får de se sig slagna av Moderaterna. 

Moderaterna placerar sig också högst upp på pallen i frågor som behandlar landets ekonomi samt lag och ordning. Väljarnas förtroende för Socialdemokraterna landar istället i frågor av mer social karaktär, så som: skola och utbildning, äldreomsorg, pensioner, och boende.

Samtidigt har väljarnas förtroende för Moderaternas förmåga att hantera Sveriges statsfinanser minskat sedan maktskiftet hösten 2014. Just före tidigare finansminister Anders Borg klev av hade 34 procent av svenskarna ett gott öga till partiet i frågor som rör landets ekonomi. I dag har denna andel minskat till 29 procent.

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet kan glädjas åt att flest svenskar stöttar just deras politik i hjärtfrågorna integration och invandring respektive miljö- och klimat.

Men svenskarna har lågt förtroende för Miljöpartiets förmåga att hantera vår skola och utbildning. Trots att partiledaren Gustaf Fridolin är skolminister anser väljarna att de är sämsta riksdagsparti i frågan. Desto gladare kan hans företrädare på ministerposten, Jan Björklund, vara. Liberalerna är nämligen det parti som näst flest svenskar har störst förtroende för i utbildningsfrågan.

I integrationsfrågan står sig alltså Sverigedemokraterna starkast när det kommer till stöd från folket. Samtidigt tycks Moderaterna inte ha övertygat väljarna om att deras mer restriktiva invandringspolitik är att föredra. Från i somras, fram till nu, har andelen väljare som favoriserar just deras politik på området bara ökat marginellt. 

Novus-undersökningen berättar också att väljarnas förtroende för riksdagspartierna tycks minska generellt. I sju av de tio viktigaste politiska frågorna tappar nämligen det topplacerade partiet vissa andelar av väljarskaran.

https://infogr.am/8221b89a-319e-456d-b3b4-990c34b5b0f7

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?