1515

Noteringsfesten stärker Carnegie

Investmentbanken Carnegie glöder. Resultatet klättrar med 82 procent medan börsintroduktioner och företagsobligationer bådar gott för framtiden.
Samtidigt hotas den Altor-ägda banken av en stämning efter haveriet i OW Bunker.

Carnegies vd Björn Jansson.
Carnegies vd Björn Jansson.Bild:Jack Mikrut

”Vi har gjort otroligt många börsintroduktioner. Jag känner mig extremt trygg över våra processer”, säger Carnegies vd Björn Jansson, när han tar emot Di i bankens styrelserum på torsdagen.

Tidigare samma dag har en grupp danska investerare aviserat att de avser att stämma Carnegie och den amerikanska bankjätten Morgan Stanley på motsvarande 640 miljoner kronor. De två bankerna skötte nämligen börsnoteringen av Altor-ägda OW Bunker 2014, något som kom att följas av en skandalomsusad konkurs.

”Det finns ingen rättslig process riktad mot Carnegie i dag”, påpekar Björn Jansson, som därför inte vill kommentera den hotande rättsprocessen vidare.

Carnegie ägs också av riskkapitalisten Altor, men Björn Jansson säger att gruppen möter möjliga intressekonflikter då en ägare anlitar sin egen bank för att börsnotera ett av sina innehav.

”Vi har bara en liten andel av alla Altors affärer. Varje gång har det varit i hård konkurrens med alla andra spelare”, säger han och tillägger att en oberoende del av Carnegies styrelse, som alltså inte jobbar för Altor, dessutom måste godkänna gemensamma förehavanden.

Carnegie är för övrigt själv en återkommande kandidat till en börsnotering.

Björn Jansson säger att ingen sådan är i korten för närvarande, men att den skulle ta mellan 6 och 12 månader att verkställa.

Just intresset för börsnoteringar är en stor anledning till att investmentbanken presenterar så fina siffror i sin halvårsrapport.

Intäkterna ökar med 23 procent till 1,3 miljarder kronor, medan resultatet före skatt rusar med 82 procent till 285 Mkr.

”Det roliga är inte siffrorna för det senaste halvåret, utan den längre utvecklingen”, säger Björn Jansson som i egenskap av vd fortsatt en stark återhämtning sedan den kollaps och avnotering från börsen som skapade rubriker under finanskrisen.

”Den resan, över tid, är den roligaste.”

Han märker ingen avmattning av bolag som vill till börsen. Samtidigt växer bankens affär när det gäller att ställa ut företagsobligationer.

På frågan om de goda tiderna indikerar en topp svarar han avvaktande.

”Det sa vi väl för ett år sedan också, och för två år sedan. Kanske säger vi samma sak nästa år”, säger han och fortsätter:

”Börsen har gått upp i många år. Det gör att många pratar och att många är nervösa. Carnegie är beroende av både konjunktur och marknad. Men den kan vi inte styra över.”

I stället jobbar banken på som vanligt och försöker att bredda sin intäktsbas. I det arbetet går fortsatt expansion av banktjänster till förmögna privatpersoner.

Än så länge är omgivningen mycket gynnsam. Björn Jansson påpekar att världsekonomin växer med över 3 procent om året, och att den gjort så länge. Det leder i sin tur till att företag mår bra och kan dela ut pengar till sina ägare.

”Det skapar en trevlig miljö för aktiemarknaden”, säger Björn Jansson.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?