Hongkongbörsen återhämtade sig med en uppgång på 3,3 procent på torsdagen efter de tidigare dagarnas kaos, orsakat av Pekings tillslag mot kinesiska teknikbolag. Börsens index för teknikbolag gick upp med 8 procent.
”Det har varit total panik. Börsen stiger nu, möjligen för att kinesiska institutioner har blivit tillsagda att stödköpa marknaden”, säger en analytiker vid ett Hongkongbaserat kapitalförvaltningskontor, till Di.
Under den senaste månaden har Hang Seng-index fallit drygt 10 percent.
Trots de kaosartade dagarna spår flera bedömare som Di har talat med att Hongkongbörsen går en stark framtid tillmötes.
Under första halvåret genomfördes börsnoteringar motsvarande ett värde av 238 miljarder kronor på Hongkongbörsen HKEX, enligt KPMG. Det var 130 procent mer än under samma period i fjol och mer än någonsin tidigare.
Tiktok-konkurrenten Kuaishou var den största noteringen i världen under perioden och drog in motsvarande 54 miljarder kronor.
Bakom utvecklingen står bland annat HKEX:s förenklade regler för innovativa teknikbolag som infördes för tre år.
Samtidigt har regeringen i Peking intensifierat kampanjen för att locka hem företag till de kinesiska marknaderna, dels genom att kinesiska bolag noterade i USA genomför sekundärnoteringar i Hongkong, dels genom att bolag nu helt enkelt väljer bort New York som alternativ.
”De nya listningsreglerna [för innovationsbolag] har varit framgångsrika om man dömer av antalet noteringar och kapitalmängden under de senaste åren. Det kommer att hålla i sig i och med den explosionsartade utvecklingen för bolag inom den ’nya ekonomin’”, säger Louis Lau, partner vid konsultfirman KPMG:s kapitalrådgivning i Hongkong, till Di.
”Pekings återvänd hem-kampanj för kinesiska företag noterade i USA har också varit en het trend”, säger han.
Hongkongbörsen väntas trampa ännu hårdare på gasen i och med att börskriget mellan Washington och Peking eskalerar.
New York-börsen, NYSE, har sagt att flera noterade kinesiska företag kan kommer att sparkas ut eftersom de inte har tillräckligt transparent bokföring, vilket Di har rapporterat om tidigare.
”Avnotering av kinesiska företag från de amerikanska börserna skulle onekligen gynna Hongkong. HKEX skulle ses som ett attraktivt alternativ på grund av dess tillgång till både internationella och inhemska investerare”, säger Steve Vickers, grundare av riskanalysfirman Steve Vickers and Associates i Hongkong, till Di.
Samtidigt har Peking infört nya regler för cybersäkerhet vilket gör det svårt för kinesiska bolag att noteras utanför landets gränser. Hongkong, som är en specialadministrativ kinesisk region utan kapitalkontroll, kommer dock att undantas från reglerna.
Kinesiska cybersäkerhetsmyndigheten slog till mot samåkningsfirman Didi Chuxing bara dagar efter bolaget drog in nästan 40 miljarder kronor i New York härom veckan, varpå aktien störtdök. Bedömare såg tillslaget som ett varnande exempel för andra kinesiska bolag.
Under de senaste dagarna har teknikbolag inom utbildningssektorn rasat efter nya regler från Peking. Bedömare spår att fler sektorer står på tur.
”USA-börserna är fortfarande attraktiva för kinesiska företag. Men de kinesiska myndigheterna kommer att införa strängare regler för företag som vill noteras i USA, och kräva politisk lojalitet”, säger Steve Vickers.
”USA kommer också att ta en striktare hållning vid ansökningar om notering, speciellt gällande bolag inom känsliga sektorer”, säger han.
Logistikföretaget Lalamove meddelade nyligen att det inte ska noteras i New York, utan väljer Hongkong istället.
Även turistkoncernen China Tourism Group Duty Free, kosmetikafirman Yunnan Botanee Bio-Technology Group Co och biokemibolaget Imeik Technology Development står i kö för notering i Hongkong.
Konsultfirman Bain & Company, investmentbanken Morgan Stanley och flera andra spår att börsnoteringarna fortsätter att välla in till Hongkong de kommande åren.
Ramiz Chelat, portföljförvaltare vid Vontobel Asset Management, säger att tillslaget mot de kinesiska teknikbolagen visar att Peking inte vill att kinesiska bolag längre ska noteras i USA.
”Vi tror att bolag som har planerat börsnotering i USA måste tänka om sin strategi nu och stället fokusera en notering i Hongkong. Det är del i Pekings ’återvänd hem’-strategi”, sa han till South China Morning Post.
Bedömare Di som har talat med säger att president Xi Jinpings politik hänger som ett orosmoln över de kinesiska marknaderna, och att osäkerheten är tydlig på de ledande indexerna.
Sedan Xi tillträdde som partiledare 2012 har Shanghaibörsens kompositindex ökat drygt 50 procent och Hongkongbörsens Hang Seng-index 35 procent.
Under samma period har MSCI:s världensindex och Stockholmsbörsens OMX30 stigit med drygt 130 procent.
Johan Nylander