Annons

Notan som hotar i handelskriget: 17.560 miljarder

I värsta fall kan handelskriget som är under uppsegling kosta världshandeln motsvarande nästan 4 gånger svenskt BNP, varnar kreditvärderingsbolaget Fitch. 

Riktigt svettigt blir det om Donald Trump drar USA ur Nafta-avtalet. 

Donald Trumps handelskonflikt kan stå världshandeln dyrt.
Donald Trumps handelskonflikt kan stå världshandeln dyrt.Foto:TT och AP

Donald Trump bedriver just nu en handelskonflikt med flera fronter. Tullar av olika slag har infört mellan USA och Kina, Europa, Mexiko och Kanada. 

På fredag inför USA nya tullar till ett värde av 300 miljarder kronor mot Kina – och den kinesiska ledningen tvekar inte utan kommer införa mottullar på samma belopp, klargjorde de under onsdagen. 

Dessutom utreder USA möjligheten att införa tullar på bilar och bildelar framöver, har Donald Trump uppgett och EU har hotat med att införa ytterligare 300 miljarder dollar i tullar om USA går vidare med det förslaget. 

Sedan tidigare har EU infört tullar på 25 procent på en serie amerikanska produkter som Harley-Davidsons motorcyklar, Bourbon och jordnötssmör. Kanada har infört tullar om 12,6 miljarder dollar och Turkiet har infört tullar på 266,5 miljoner dollar.

Nu varnar kreditvärderingsinstitutet Fitch för att den eskalerade handelskonflikten kan bli till ett handelskrig – och att notan för ett sådant skulle bli rejält salt för hela världen. 

De uppskattar att 2.000 miljarder dollar, motsvarande cirka 17.560 miljarder svenska kronor – nästa fyra gånger Sveriges BNP – står på spel i den internationella handeln, skriver Marketwatch. 

"USA:s utredning om biltullar, möjliga ytterligare amerikanska tullar på import från Kina och de troliga reaktionerna från andra länder och regioner pekar mot att det skulle kunna bli en seriös eskalering av konflikten", säger Brian Coulton, chefekonom på Fitch, i en analys enligt Marketwatch.

Riktigt stora summor blir det om USA skulle dra sig ur Nafta-avtalet, som stipulerar frihandel mellan Mexiko, Kanada och USA. Det skulle kosta över 1.000 miljarder dollar i utebliven handel. 

"Om spänningarna ökar ytterligare och USA tar en hårdare position och drar sig ur Nafta skulle det kraftigt förstärka effekten, men det är inte vårt huvudspår", säger Brian Coulton.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?