Annons

Notan för nätbrotten: 4.870 miljarder

Kostnaden för nätbrott globalt uppskattas till 600 miljarder dollar, motsvarande 4.870 miljarder kronor, enligt en ny studie från it-säkerhetsfirman McAfee och den ansedda tankesmedjan Center for Strategic and International Studies.

Bild:Øijord, Thomas Winje, ijord, Thomas Winje

Enligt rapporten är det en stor ökning jämfört med 2014 då kostnaden uppskattades till omkring 445 miljarder dollar.

Rapportförfattarna anser att en stor anledning till ökningen är att it-brottslingar anonymt kan använda kryptovalutor som bitcoin. Dessutom menar man att darknet, den dolda delen av internet, blivit en fristad för kriminella.

Stölder av upphovsrättsligt material står för en fjärdedel av kostnaderna. En annan stor del är it-attacker som utpressningskapningar, som är ett växande problem. Rapporten fokuserar främst på bedrägerier, ekobrott och attacker mot företag och finansiella institutioner.

Hackare i Ryssland, Nordkorea och Iran står för flest attacker mot finansiella institutioner, enligt rapporten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?