ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Notan för handelskriget: 200.000 USA-jobb

  • Hundratusentals jobb och tillväxt motsvarande flera hundra miljarder kronor går upp i rök utan en snar lösning på handelskonflikten. Foto: Andrew Harnik

Handelskriget har bara förlorare. Hundratusentals jobb och tillväxt motsvarande flera hundra miljarder kronor går upp i rök utan en snar lösning på tullstriden mellan USA och Kina, varnar brittiska analyshuset Oxford Economics.

”Förhandlingar pågår och möjligheten finns helt klart till en uppgörelse, men en ytterligare eskalering av handelssspänningarna skulle ha svåra följder för bägge kombattanterna och för övriga världen”, skriver Oxford Economics i en färsk analys.

USA:s president Donald Trump höjde i veckan tullavgifterna från 10 till 25 procent på importvaror från Kina motsvarande 1.900 miljarder kronor per år.

Handelssamtalen mellan länderna väntas fortsätta, men Kina meddelade snabbt att de blir tvungna att svara på USA:s agerande.

Handelskriget som började med symbolåtgärder kring solceller och tvättmaskiner samt senare stål- och aluminium har nu trappats upp till 25 procents strafftullar på motsvarande hälften av allt USA importerar från Kina.

Om Kinas moteld i handelskriget blir tullar i motsvarande omfattning – och samtalen inte når fram till en nedtrappning, väntar en rejäl smäll mot tillväxt och jobb i USA, varnar Oxford Economics.

Då uppskattas BNP-tillväxten bromsa såväl i USA som globalt med 0,3 procentenheter 2020. För USA motsvarar det en utebliven BNP för 280 mdr kr. 200.000 amerikanska jobb skulle gå om intet när landets tillväxt pressas under 2 procent i årstakt, enligt analyshusets beräkningar.

För Kina skulle tillväxttappet bli större, 0,8 procentenheter. Men givet nuvarande tillväxtutsikter skulle Kina ändå växa med en bit över 6,5 procent i årstakt.

Oxford har också räknat på notan för en ytterligare förvärrad konflikt med 25 procent på samtlig bilateral handel mellan världsekonomins två giganter. Det skulle kosta USA 300.000 jobb och 0,5 procentenheter lägre BNP-tillväxt 2020.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer