1515

Norwegian: Ryanair-chefens utbrott berodde på pilotflykt

Ryanairchefen Michael O'Learys utspel nyligen mot Norwegian berodde på att mängder av piloter valt att lämna hans bolag och börja jobba för Norwegian i stället. Det framgår av kommentarer från Norwegian. 

Michael O'Leary, vd på Ryanair.
Michael O'Leary, vd på Ryanair.Bild:TT

I samband med ett möte för journalister för några dagar sedan i London uppgav Ryanairs vd att konkurrenten Norwegian håller på att få slut på pengar. Läget är, enligt Michael O'Leary, så allvarligt att Norwegian kan vara borta från marknaden inom fyra-fem månader och inte överleva vintern.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Norwegian tillbakavisar uppgifterna och kommer i stället med en förklaring till vad det är som kan ha retat upp Michael O'Leary så mycket att han gick till angrepp. Det är att Norwegian håller på att rekrytera många nya piloter till sin expansion och en stor del av dem lockas över just från Ryanair.

"Hittills i år har vi anställt närmare 140 Ryanairpiloter. Hos oss får de fast anställning i ett Norwegianbolag och får marknadsmässiga löner", säger Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till SvD.

Det innebär att omkring en tredjedel av de piloter Norwegian anställt hittills i år kommer från Ryanair, och det kan bli fler. Norwegian siktar på att anställa omkring 500 piloter i år och senare ska bolaget också etablera en bas i Dublin, på Ryanairs hemmaplan.

Även om Michael O'Leary vid flera tillfällen tidigare hävdat att Norwegian och andra konkurrenter snart ska gå i konkurs togs hans senaste kommentar på så stort allvar av investerarna att Norwegians börskurs gick ned. Det väcker förstås frågan om det ändå ligger något i hans påståenden.

"Nej, det finns absolut inget fog för det han säger, det är ett nonsensutspel. Norwegian är ett stabilt börsnoterat företag som varit lönsamt de senaste tio åren och vi fortsätter med våra globala expansionsplaner. Det finns inga tecken på att vi inte skulle klara oss", säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.


Innehåll från DentmeAnnons

Företagstandvård är viktigare än du tror

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder, men alla kan drabbas av plötslig tandvärk. Det påverkar hela kroppen och vårt allmäntillstånd vilket kan leda till att vi även presterar sämre på jobbet. 

Det är många arbetsgivare som är medvetna om det, men det är få som erbjuder företagstandvård som en förmån. 

Enligt David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, är det dags för företagen att tänka om.

En förmån som gör skillnad: Så fungerar företagstandvård.  

Alla som har haft problem med sina tänder vet att hela kroppen påverkas. Men varför värderas inte tandvård lika högt av arbetsgivare som till exempel friskvård – eller annan personalhälsa?

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Det finns massor av skattefria förmåner som till exempel träning, kostrådgivning och tobaksavvänjning. Tänderna är också en del av kroppen. Det är viktigt att arbeta förebyggande och ha kontakt med en tandläkare regelbundet. Det kommer att löna sig i längden, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme. 

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden.

– Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det första besöket sker via appen, vilket betyder att dina anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik – utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan, säger David Kruse. 

Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.
Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.

I kombination med appen erbjuds de anställda också en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik.  

– Tillsammans skapar detta en bra helhetslösning med förebyggande insatser och rådgivning för egenvård som lägger grunden för god tandhälsa. Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad förklarar att ett videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare är ett bra första steg i patientresan. Vid mindre besvär brukar det gå att lösa direkt via samtalet, men om patienten bedöms behöva vidare vård bokar tandläkaren in ett besök hos en av Dentmes utvalda partnerkliniker.

– Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och pratar. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort, säger han.

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?