Annons

Norwegian: Ryanair-chefens utbrott berodde på pilotflykt

Ryanairchefen Michael O'Learys utspel nyligen mot Norwegian berodde på att mängder av piloter valt att lämna hans bolag och börja jobba för Norwegian i stället. Det framgår av kommentarer från Norwegian. 

Michael O'Leary, vd på Ryanair.
Michael O'Leary, vd på Ryanair.Bild:TT

I samband med ett möte för journalister för några dagar sedan i London uppgav Ryanairs vd att konkurrenten Norwegian håller på att få slut på pengar. Läget är, enligt Michael O'Leary, så allvarligt att Norwegian kan vara borta från marknaden inom fyra-fem månader och inte överleva vintern.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Norwegian tillbakavisar uppgifterna och kommer i stället med en förklaring till vad det är som kan ha retat upp Michael O'Leary så mycket att han gick till angrepp. Det är att Norwegian håller på att rekrytera många nya piloter till sin expansion och en stor del av dem lockas över just från Ryanair.

"Hittills i år har vi anställt närmare 140 Ryanairpiloter. Hos oss får de fast anställning i ett Norwegianbolag och får marknadsmässiga löner", säger Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till SvD.

Det innebär att omkring en tredjedel av de piloter Norwegian anställt hittills i år kommer från Ryanair, och det kan bli fler. Norwegian siktar på att anställa omkring 500 piloter i år och senare ska bolaget också etablera en bas i Dublin, på Ryanairs hemmaplan.

Även om Michael O'Leary vid flera tillfällen tidigare hävdat att Norwegian och andra konkurrenter snart ska gå i konkurs togs hans senaste kommentar på så stort allvar av investerarna att Norwegians börskurs gick ned. Det väcker förstås frågan om det ändå ligger något i hans påståenden.

"Nej, det finns absolut inget fog för det han säger, det är ett nonsensutspel. Norwegian är ett stabilt börsnoterat företag som varit lönsamt de senaste tio åren och vi fortsätter med våra globala expansionsplaner. Det finns inga tecken på att vi inte skulle klara oss", säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?