Annons

Norwegian rapportmissar grovt

Flygbolaget Norwegians fjärde kvartal var betydligt sämre än väntat. Bolaget gjorde en förlust på 652 miljoner norska kronor.

"Vi är inte alls nöjda med resultatet för 2017", konstaterar vd:n Bjørn Kjos.

Norwegians vd Bjørn Kjos
Norwegians vd Bjørn KjosBild:Fredrik Sandberg/TT

Omsättningen på 7.844 miljoner norska kronor i fjärde kvartalet var bättre än väntade 7.744 miljoner, enligt Inquiry Financials sammanställning.

Men resultatmässigt var det ett dystert kvartal.

Rörelseresultatet på ebitda-nivå blev en förlust om 652 miljoner norska kronor, avsevärt sämre än väntade -259 miljoner.

Under fjärde kvartalet gjorde bolaget stora investeringar i utbildning av piloter och kabinpersonal, för att förbereda sig för den planerade tillväxten under 2018.

"Vi är inte alls nöjda med resultatet för 2017. Men året präglades också av global expansion genom nya rutter, höga kabinfaktorer och fortsatt förnyelse av flottan", skriver vd:n i rapporten.

Under fjärde kvartalet uppgick antalet passagerare till 8,07 miljoner, upp 12 procent från 7,18 miljoner i fjärde kvartalet 2016.

Produktionstillväxten, ASK, låg på 30 procent och passagerartrafiken, RPK, ökade med 30 procent.

För helåret 2018 spår Norwegian NASo -2,52% Dagens utveckling en enhetskostnad på 0,405-0,41 norska kronor inklusive nedskrivningar. Utan nedskrivningarna ligger intervallet på 0,39-0,395 norska kronor.

Man spår samtidigt en produktionstillväxt på 40 procent.

Marknaden straffar Norwegian hårt och en halvtimme in i torsdagens handel är aktien ned med drygt 7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?