Annons

Norwegian får inte grönt ljus – förhandlingarna fortsätter

Klockan 23 på torsdagskvällen gick fristen ut för Norwegians 23 långivare för att ta ställning till om de ska ge det konkurshotade flygbolaget en chans att överleva coronakrisen. På fredagskvällen meddelar Norwegian att inte tillräckligt många sagt ja till räddningsplanen och att de omfattande förhandlingarna ska fortsätta.

Foto:Johan Nilsson / TT

I ett börsmeddelande uppger Norwegian att de fått tillräckligt många ja för 3 av 4 obligationslån. Därmed saknas godkänt från långivarna i lånet NAS07, där 62 procent av ägarna gav grönt ljus. Det är dock marginellt under de 66,66 procent som krävs.

”Vår dialog med långivarna fortsätter med målet att nå en lösning. Dessvärre var det inte möjligt att få till innan tidsfristen, men vi fortsätter diskussionerna under helgen”, säger Norwegian-chefen Jacob Schram i börsmeddelandet.

För de övriga tre obligationslånen fick Norwegian grönt ljus av mellan 85-98 procent av långivarna.

Det som vd Jacob Schram tidigare kallade för ”det sista erbjudandet” går ut på att hälften av skulderna samt 80 procent av ett så kallat konvertibelt obligationslån värt 150 miljoner dollar ska kvittas mot aktierna. Dessutom slängs intäkterna från försäljningen av de mest lukrativa avgångarna på Gatwick i London in som pant.

Under måndagen ska krisplanen tas upp på en extrastämma, där befintliga ägare ska säga ja eller nej.

Norwegians fyra bemanningsbolag i Sverige och Danmark, med totalt 4.700 piloter och kabinanställda, ansökte för drygt en vecka sedan om konkurs.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?