ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norwegian faller kraftigt efter trafiksiffror och chefssorti

  • Vid lunchtid på torsdagen var Norwegianaktien ned drygt 8 procent. Foto: TT

Norwegianaktien faller kraftigt i spåren av junitrafiksiffrorna och nyheten om att Frode Foss, finanschef sedan Norwegian grundades för 15 år sedan, avgår för att "göra något annat", oklart vad. Han ersätts på tillförordnad basis med Tore Østby, ir-chef sedan 2014 och dessförinnan bland annat analyschef i Nordea.

Enligt analytiker som norska nyhetsbyrån TDN varit i kontakt med tycks finanschefens sorti vara det som främst tynger kursen.

"Det är tydligt på kursfallet att Foss har ansetts värdefull bland aktieägarna", säger exempelvis SEB:s Jo Erlend Korsvold till nyhetsbyrån och kallar Frode Foss för en jätteduktig finanschef.

"Han har haft bra kontroll på skuldsituationen i bolaget, som är en akilleshäl för Norwegian med sin höga skuldexponering. Han har varit en nyckelperson i 15 år och haft järnkoll på finanssituationen."

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Hans-Marius Ludvigsen på Swedbank vill inte spekulera i om det är besynnerligt att Frode Foss slutar, men säger att det skapar osäkerhet i aktien.

"Att göra ett bra jobb som finanschef i Norwegian under 15 år har säkert kostat både tid och krafter", säger analytikern och framhäver att Norwegian har blivit mycket större under de senaste 15 åren vilket gör betydelsen av att en person går relativt mindre.

Beträffande trafiksiffrorna menar Jo Erlend Korsvold att kapacitetstillväxten (plus 20 procent) var på den svaga sidan medan yielden (minus 6 procent) och kabinfaktorn (ned 0,5 procentenheter) låg i linje med SEB:s förväntningar. Swedbank-analytikern å sin sida menar att trafiktalen var relativt neutrala.

Vid lunchtid var Norwegianaktien ned drygt 8 procent.

 

Norwegian 2017-07-06. Trafiktalen publicerades före börsöppningen klockan 9 och nyheten om finanschefens avgång klockan 9.30.

image

Källa: Infront.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies