ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Northvolt-vd:n om hur de ska besegra kineserna: ”Kommer skapa jobb”

  • Foto: Jesper Frisk, Andy Wong

Northvolts vd Peter Carlsson är helt säker på att deras första battericeller ska kunna monteras om tio veckor i den nya testanläggningen i Västerås. ”Kineserna kan bygga en hel fabrik på tio veckor. Vi kommer lyckas”, säger Peter Carlsson till Wall Street Journal.

Ett av målen som Peter Carlsson har med Northvolt är att se till att Europa behåller sin konkurrenskraft mot Kina när biltillverkningen nu går från att handla om mekanisk kunskap till kunskap om batterier och mjukvara.

”Vi måste agera snabbt”, säger Peter Carlsson till Wall Street Journal. ”Om Europa kan bygga sitt eget ekosystem som stödjer universitet, forskning och utveckling och produktion, kommer det skapa jobb, i stället för att bara importera från asiatiska leverantörer.”

Europas viktigaste konkurrensfaktorer mot Kina, enligt Peter Carlsson, är kunskapen inom automation och ett växande utbud av billig energi från vindkraft, sol och vattenkraft.

”Det finns en möjlighet för Europa om vi kan bygga för kunna skala upp anläggningarna och placera dem på platser med världens lägsta energikostnader. Då kan du verkligen tävla med kineserna”, säger Peter Carlsson.

Elbilstillverkaren Nevs kinesiska ägare Evergrande presenterade i juni planer på att bygga två stora batterifabriker i södra Kina. Fabrikerna kommer kunna producera nästan dubbelt så mycket som Northvolts planerade anläggning i Skellefteå.

I början av september meddelade Northvolt och biljätten Volkswagen att de skapar ett gemensamt bolag som ska ha en färdig batterifabrik i Tyskland senast 2024. Affären som är värd 900 miljoner euro, motsvarande 9,6 miljarder kronor, innebär också att Volkswagen fick en 20-procentig ägarandel i Northvolt, samt en post i styrelsen.

Förutom Volkswagen har bland annat Goldman Sachs, Vestas, BMW och Ikeastiftelsen IMAS investerat i Northvolt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer