Annons

Northvolt ska kapa gruvberoendet: ”Vår huvudstrategi”

Råvarutillgången är avgörande för det svenska batteribolaget Northvolt som snart påbörjar bygget av sin jättefabrik i Skellefteå.

Men i stället för att göra sig beroende av gruvnäringen satsar man stort på egen återvinning.

”Det blir ett väldigt naturligt steg”, säger miljö- och hållbarhetschefen Emma Nehrenheim.

Foto:Pax Engström Nyström

I början av september påbörjar svenska Northvolt bygget av sin jättebatterifabrik i Skellefteå och bolaget siktar på en helt integrerad process.

”Vi bestämde oss tidigt att det här skulle vara en del av vår huvudstrategi”, säger Emma Nehrenheim, miljö- och hållbarhetschef på Northvolt.

”Att lägga fabriken i Skellefteå och göra allt med förnybar energi, men även skapa ett cirkulärt flöde av råmaterialen på den europeiska marknaden.”

Målet är så närproducerade metaller i så stor utsträckning som möjligt, men även om dessa finns i svensk berggrund handlar det om många år innan en gruva kan vara i bruk.

Till en början kommer man därför att vara tvungen att vända sig till den utländska gruvnäringen. Men medan många batteritillverkare köper redan upparbetade metaller från Asien kommer Northvolt vända sig direkt till gruvorna och göra stora delar av materialprepareringen på egen hand.

Parallellt satsar man också på en storskalig återvinning.

”Det blir ett väldigt naturligt steg i att fortsätta den här integreringen. Metallerna kan ju lika gärna komma från batterier som de kan komma från gruvorna”, fortsätter Nehrenheim.

”Vi har jobbat med den här processen i ett par år nu, och vi har lagt väldigt mycket resurser på det. En del av tekniken är ny och framför allt har den behövt en del optimering för att bli kostnadseffektiv.”

Batteritillverkningen planeras att dra i gång 2021, ett första skede på 16 gigawattimmar, motsvarande en produktion som räcker till 200.000–300.000 bilar.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?