1515
Annons

Northvolt ska kapa gruvberoendet: ”Vår huvudstrategi”

Råvarutillgången är avgörande för det svenska batteribolaget Northvolt som snart påbörjar bygget av sin jättefabrik i Skellefteå.

Men i stället för att göra sig beroende av gruvnäringen satsar man stort på egen återvinning.

”Det blir ett väldigt naturligt steg”, säger miljö- och hållbarhetschefen Emma Nehrenheim.

Foto:Pax Engström Nyström

I början av september påbörjar svenska Northvolt bygget av sin jättebatterifabrik i Skellefteå och bolaget siktar på en helt integrerad process.

”Vi bestämde oss tidigt att det här skulle vara en del av vår huvudstrategi”, säger Emma Nehrenheim, miljö- och hållbarhetschef på Northvolt.

”Att lägga fabriken i Skellefteå och göra allt med förnybar energi, men även skapa ett cirkulärt flöde av råmaterialen på den europeiska marknaden.”

Målet är så närproducerade metaller i så stor utsträckning som möjligt, men även om dessa finns i svensk berggrund handlar det om många år innan en gruva kan vara i bruk.

Till en början kommer man därför att vara tvungen att vända sig till den utländska gruvnäringen. Men medan många batteritillverkare köper redan upparbetade metaller från Asien kommer Northvolt vända sig direkt till gruvorna och göra stora delar av materialprepareringen på egen hand.

Parallellt satsar man också på en storskalig återvinning.

”Det blir ett väldigt naturligt steg i att fortsätta den här integreringen. Metallerna kan ju lika gärna komma från batterier som de kan komma från gruvorna”, fortsätter Nehrenheim.

”Vi har jobbat med den här processen i ett par år nu, och vi har lagt väldigt mycket resurser på det. En del av tekniken är ny och framför allt har den behövt en del optimering för att bli kostnadseffektiv.”

Batteritillverkningen planeras att dra i gång 2021, ett första skede på 16 gigawattimmar, motsvarande en produktion som räcker till 200.000–300.000 bilar.

 


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?