ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Northvolt avslöjar: Här hamnar batterifabriken

Nu står det klart att Northvolt bygger fabriker i både Västerås och Skellefteå. Det säger batteritillverkarens vd Peter Carlsson. Samtidigt har bolaget bara fått in 215 miljoner kronor av den miljard som var planerad till september.

"Vi har bestämt att lägga huvudfabrik Northvolt 1 i Skellefteå. Spaden kommer sättas i marken redan år 2018 och detta kommer skapa 2.000 till 2.500 direkta jobb. Vi har även bestämt att lägga vår demolina och vår utveckling i Västerås som vi har ambitioner att dra igång ännu tidigare nästa år", säger batteritillverkarens vd Peter Carlsson på en pressträff i Stockholm.

Näringsministern Mikael Damberg som var på plats under presskonferensen framhöll projektet som en del i den gröna omställningen.

“Det är en stor dag för mig som näringsminister och det här är ett viktigt besked inte bara för kommunerna utan också för Sverige och Europa. Vi har ett behov av batterifabriker och batterier för att framtidssäkra svensk industri, men det är även en nödvändig beståndsdel för gröna samhällen", säger Mikael Damberg.

Regeringen har tidigare gått in med omkring 52 miljoner kronor till projektets förstudier och enligt näringsministern är fortsatt samarbete möjligt.

“Om det visar sig att Northvolt vill söka europeisk finansiering, då är regeringen öppen för att ha en dialog med bolaget. Men vi är inte riktigt där än”, säger Mikael Damberg.

Beslutet om Västerås och Skellefteå har föregåtts av en urvalsprocess som drog igång i våras, där 20 kommuner utvärderades för möjligheter att etablera batteriproduktion. Fabriken som nu är beslutad att ligga i Skellefteå är planerad att vara klar till 2023. Kommunernas bägge kommunstyrelseordföranden Anders Teljebäck (S), och Lorents Burman (S), från Västerås respektive Skellefteå beskriver projektet som “en kraftfull allians” och som ett “ekosystem”.

“Det är ett styrkebesked för Sverige. Det här är en möjlighet och ett smart drag av Northvolt att göra denna fördelningen”, säger Lorents Burman.

"Nu bygger vi en allians som ska bära långt in i framtiden. Det är ingen slump att etableringen blir så här. Vi är Sveriges energihuvudstad och en stark etableringsort inom sektorn. Vår stad växer fram som en plats för innovation och modern teknologi och industri", säger Anders Teljebäck.

Ambitionerna är höga och planen var att bolaget redan i september skulle ha att fått ihop 100 miljoner euro, vilket motsvarar omkring 960 miljoner kronor. Nu i mitten av oktober har batteritillverkaren endast fått in kapital på totalt 215 miljoner kronor. Det är med andra ord drygt 740 miljoner som fortfarande saknas.

”Det är vad vi än så länge har offentliggjort, men vi kommer göra ett antal annonseringar nu framöver. I maj kanske jag var lite naiv om hur snabbt processen går, men däremot är det inget som hotar tidsplanen. Det viktigaste för oss är att lösa finansieringen för demolinan så vi kan få den att rulla år 2019”, säger Peter Carlsson och fortsätter:

“Med den tidsplan vi har nu, med de processer vi genomgår i finasiering kommer vi kunna hålla detta.”

Men kommer ni ha fått in en miljard till årets slut?
“Ja, det tror jag”, säger Peter Carlsson.

Trots Peter Carlssons optimism menar näringsminister Mikael Damberg att investeringarna är den stora utmaningen.

“Den oro som finns är kring finansieringen. Det hänger till stor del på att demolinan kommer igång och att man kan leverera batterier av kvalitet. Det återstår mycket arbete med finansieringen, men bolaget jobbar på och är strategiskt. Men jag erkänner att bolaget har mycket kvar att göra”, säger Mikael Damberg.

Kapitalet som företaget än så länge har tagit in räcker inte heller för att löpa linan ut med första delen i bygget i Västerås, som kommer kosta mellan 600 och 700 miljoner kronor och ska vara klart till 2019. Men Northvolt menar att de ligger i linje med planeringen.

I slutet av september stod det klart att Northvolt får in 10 miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor, från ABB. Med det blev kraftbolaget den största investeraren. Men därefter har dock inga nya investerare offentliggjorts.

Övriga investerare är Energimyndigheten, Vattenfall, Stena och KIC Innoenergy samt privata aktörer. Varje investering ligger dock mellan 5 och 40 miljoner kronor. Enligt källor som Dagens industri tidigare har pratat med lär riskkapitalet vara försiktiga med att gå in i Northvolt, då projektet innebär ”extremt hög risk” och att det måste satsas ”mycket pengar”.

”Vi tar en beprövad produktteknologi från Japan och jobbar med beprövade partners i den utrustning vi etablerar. Det blir givetvis upp till investeraren att bedöma riskerna. Men om omställningen sker i den planerade tidsperioden och vårt team klarar att exekvera då är riskerna hanterbara”, säger Peter Carlsson.

Och hur ser ni på konkurrensen?
“Det är en konkurrensutsatt industri, men vi tror att vi har hittat ett koncept som är intressant både ur ett kostnadsperspektiv men kanske ännu mer ur ett kapacitet- och miljöperspektiv. Vi har fått en enorm respons från den potentiella kundbasen i Europa och tror att vi har ett koncept som kan vinna i konkurrensen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer