ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Northvolt applåderar batterifabrik i Trollhättan: "Behövs fler aktörer"

  • Foto: Press

Att kinesiska GSR Capital ska bygga en batterifabrik i Trollhättan är goda nyheter för det hajpade förhoppningsbolaget Northvolt. Det hävdar bolaget informationschef Jesper Wigardt . 

"Det behövs fler aktörer som drar åt samma håll för att etablera den här industrin i Europa", säger han.

På onsdagen kom beskedet att elbilsföretaget Nevs i Trollhättan har fått en ny partner. Kinesiska GSR Capital ska investera 500 miljoner dollar, cirka 4 miljarder kronor, i företaget. 

Dessutom planerar GSR Capital att bygga en stor batterifabrik i Trollhättan. Batterifabriken kan vara vara klar inom fem år och försörja upp till 500.000 bilar, vilket innebär att man tänker producera batterier även för andra märken än Nevs.

Förhoppningsbolaget Northvolt, som ska bygga en storskalig batterifabrik i  Skellefteå, välkomnar beskedet.

"Det behöver etableras en hel europeisk värdekedja för batterier och det kommer att krävas många aktörer för att skapa en lokal försörjning", säger Northvolts informationschef Jesper Wigardt.

Samtidig innebär det här att ni får en ny konkurrent på svensk mark?

"Jag känner inte till några detaljer, och därför vill jag inte spekulera kring vilken del av värdekedjan det handlar om. Men rent generellt kommer det här att bli en stor marknad inom de kommande åren då elektrifieringen tar mer och mer fart." 

Uppbyggnaden av ett kluster av batteritillverkare underlättar teknik- och kompetensförsörjningen för hela branschen, framhåller Jesper Wigardt.

"Det behövs fler aktörer som drar åt samma håll för att etablera den här industrin i Europa."

Hur påverkar det här era finansieringsmöjligheter?  

"Det vill jag inte spekulera i utan att känna till några detaljer. Vi har vår finansieringsplan som ligger som den ska."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer