Annons

Norskt strejkhot avblåst – avtal klart

Norsk industri stod inför hot om storstrejk, där 28 000 norska arbetare skulle tas ut.

Men strax före klockan 23 på fredagskvällen – nästan ett dygn efter det att fristen hade gått ut – kunde parterna enas.

”Nu kan jag meddela att vi har kommit fram till en lösning”, säger medlaren Mats Wilhelm Ruland.

Förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Norsk Industri och fackförbunden Fellesforbundet och Parat strandade på torsdagen, och när tidfristen gick ut vid midnatt hade ingen överenskommelse nåtts.

Men strejkhotet sates på paus när förhandlingarna fortsatte under natten och sedan hela fredagen. Till slut var de överens om en löneökning på 1,7 procent. Utöver det fick fackförbunden bland annat igenom ett generellt lönetillägg på 50 öre i timmen och att minimilönen ska höjas.

Norsk Industri har accepterat förslaget, medan fackförbunden ska låta sina medlemmar rösta om det.

”Det är ett avtal som Fellesforbundet skickar till sina medlemmar med en rekommendation att rösta ja”, säger förbundets ordförande Jørn Eggum och kallar avtalet balanserat.

”Vi har kommit i mål på ett någorlunda bra sätt, men det finns helt uppenbart delar i avtalet som kommer at bli omdiskuterades”, säger Norsk Industris Stein Lier-Hansen.

Förhandlingarna gällde det avtal som kallas frontfaget, och som vanligtvis ligger till grund för övriga norska löneavtal.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?