ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Norskt elbolag lurat på 150 miljoner – pengarna försvann till Hongkong

  • Foto: Øijord, Thomas Winje

En anställd på ett norskt elbolag har lurats att betala 150 miljoner norska kronor till ett okänt konto i Hongkong. Nu har två män gripits i Israel misstänkta för bedrägeriet, skriver Stavanger Aftenblad.

Det Stavanger-baserade företaget, som är ett dotterbolag till ett internationellt energiföretag, har anmält att totalt 150 miljoner norska kronor felaktigt överförts till ett bankkonto i Hongkong under september och oktober.

Enligt tidningen trodde en anställd, som hade befogenhet att göra större betalningar, att bolaget kontaktades både via telefon och e-post av högsta ledningen vid ett annat kontor som manade personen att snabbt föra över pengar. Personen på det norska företaget fortsatte att göra fler betalningar för att hjälpa företaget, som sa sig befinna sig i ett akut läge.

Efter att norska polisen tog över ärendet pekade spåren snabbt mot Israel. Nu har också två italienska medborgare gripits i Israel, och norska polisen arbetar med att få dem utlämnade till Norge.

Stavanger Aftenblad skriver att bedrägeriet förmodligen är det största någonsin i Norge.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer