1515
Annons

Norske redarbaronen Arne Wilhelmsen död

Arne Wilhelmsen, en av grundarna till kryssningsjätten Royal Caribbean som kom att blomstra i nedlagda Svenska Amerika Liniens kölvatten, avled 90 år gammal på lördagen i sitt hem i Palma, Mallorca.

Arne Wilhelmsen.
Arne Wilhelmsen.Foto:Per Løchen
Foto:Brynn Anderson

Det framgår av ett pressmeddelande från kryssningsbolaget, publicerat på påskdagens förmiddag.

Arne Wilhelmsen, född i Oslo den 15 juni 1929, uppges där vara en av grundarna till Royal Caribbean Cruises (RCC), som grundades 1968, och en ”visionär strateg” i kryssningsbranschen med 30 år i RCC:s styrelse.

Redarens nyckelinsikt uppges vara att låta specialbygga fartyg anpassade för kryssningar i varmt klimat i stället för att använda gamla oceanångare. Företaget grundades 1968, sju år innan Svenska Amerika Linien meddelade att dess kryssningsverksamhet skulle upphöra.

Det svenska bolagets fartyg, bland annat Kungsholm, utgick från New York medan Royal Caribbean har sin bas i Miami.

Royal Caribbeans flotta omfattar i dag 61 fartyg om samtliga varumärken i koncernen inkluderas, och vid årsskiftet hade beställningar på ytterligare 17 lagts. I mars avbröt koncernen samtliga sina kryssningar på grund av coronaviruset, men målet är att återuppta huvuddelen av verksamheten den 12 maj.

Ukrainska framgångar även i söder

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att landets armé genomför en snabb och kraftfull framryckning i söder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto:Efrem Lukatsky

En marinkårsenhet hävdar enligt The New York Times att man tagit kontroll över staden Davydiv Brid i Chersonregionen, i ett klipp där de viftar med den ukrainska flaggan.

En rysktillsatt tjänsteperson i regionen bekräftar att ryska styrkor dragit sig tillbaka från staden.

Ukrainska styrkor väntas nu kunna flytta fram artilleri närmare floden Dnepr.

USA:s försvarshögkvarter kommenterar också uppgifterna sent på tisdagen.

”Den ukrainska motoffensiven i Cherson har haft betydande framgångar de senaste 24 timmarna, och ukrainska styrkor fortsätter att befria byar när de rycker fram”, säger Laura Cooper från Pentagon vid en pressträff.

Under tisdagen meddelade USA ett nytt stödpaket till Ukraina.

Där ingår bland annat 500 granater av typen Excalibur, ett vapen utvecklat av amerikanska Raytheon tillsammans med svenska Bofors. Granaten, med en räckvidd på sex mil, glidflyger mot sitt mål med hjälp av gps och är därför väldigt pricksäker.

I paketet ingår också fyra raketartillerisystem, 16 haubitsar, drygt 100.000 granater och 200 pansarfordon.

”Vi tittar väldigt noga på deras ammunitionsåtgång för att säkerställa att de har vad de behöver för motoffensiven”, säger Laura Cooper.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera