Annons

Norske redarbaronen Arne Wilhelmsen död

Arne Wilhelmsen, en av grundarna till kryssningsjätten Royal Caribbean som kom att blomstra i nedlagda Svenska Amerika Liniens kölvatten, avled 90 år gammal på lördagen i sitt hem i Palma, Mallorca.

Arne Wilhelmsen.
Arne Wilhelmsen.Foto:Per Løchen
Foto:Brynn Anderson

Det framgår av ett pressmeddelande från kryssningsbolaget, publicerat på påskdagens förmiddag.

Arne Wilhelmsen, född i Oslo den 15 juni 1929, uppges där vara en av grundarna till Royal Caribbean Cruises (RCC), som grundades 1968, och en ”visionär strateg” i kryssningsbranschen med 30 år i RCC:s styrelse.

Redarens nyckelinsikt uppges vara att låta specialbygga fartyg anpassade för kryssningar i varmt klimat i stället för att använda gamla oceanångare. Företaget grundades 1968, sju år innan Svenska Amerika Linien meddelade att dess kryssningsverksamhet skulle upphöra.

Det svenska bolagets fartyg, bland annat Kungsholm, utgick från New York medan Royal Caribbean har sin bas i Miami.

Royal Caribbeans flotta omfattar i dag 61 fartyg om samtliga varumärken i koncernen inkluderas, och vid årsskiftet hade beställningar på ytterligare 17 lagts. I mars avbröt koncernen samtliga sina kryssningar på grund av coronaviruset, men målet är att återuppta huvuddelen av verksamheten den 12 maj.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?