1515

Norska taxi tar Nasa-teknik till hjälp för att ladda bilen trådlöst

Oslo blir först i världen med att införa trådlös laddning av taxi-bilar. Med hjälp av brittiska Jaguar och Nasa-teknik siktar den norska huvudstaden på nollutsläpp från taxinäringen redan 2024. 

Brittiska Jaguar kommer att leverera 25 av sin helelektriska modell I-PACE till taxi-operatören Cabonline.
Brittiska Jaguar kommer att leverera 25 av sin helelektriska modell I-PACE till taxi-operatören Cabonline.Foto:Jaguar

Norge kan redan skryta med att vara bäst i klassen i många grenar när det kommer till elektrifiering av fordonsflottan. Landet har störst andel elektriska fordon av den totala marknaden.  Det är också världens snabbast växande elbilsmarknad. Nästan hälften av alla nya bilar som registrerades under årets första halva var elektriska.

Här i Sverige är motsvarande siffra 5 procent. Det är en ambitiös el-politik som ligger bakom framgångarna. Till 2025 är målet att alla bilar som säljs i landet ska ha nollutsläpp. Incitamenten att köpa en el-bil är många. De är momsbefriade och tvingas inte heller till en extra bilskatt vid inköpet, vilket bensin- och dieselbilar dras med.  Elbilarna får också lov att köra i bussfiler. Laddning är ofta gratis, liksom parkering.

En del i den stora elektrifieringsplanen är att samtliga av Oslos taxiresor ska utföras med el-bilar redan första kvartalet 2024. Programmet kallas ElectriCity. Och ett stort steg mot detta mål tas nu.

Från och med nästa år kommer 25 specialutrustade varianter av Jaguars elbil I-Pace tjäna som taxibilar i den norska huvudstaden Oslo. Och medan de väntar på nästa körning kommer de att kunna laddas upp trådlöst från marken på särskilda taxi-platser i staden, skriver New York Times. 

”Vi tror att trådlös laddning är en potentiell gamechanger... Genom att förbättra infrastrukturen och ge bättre laddningsmöjligheter till taxinäringen är vi övertygade om att alla taxibilar i Oslo kommer att ha nollutsläpp 2024”, säger Sture Portvik, chef för elektromobilitet i Oslos stadsledning till tidningen.

Projektet i Oslo är världens första av sitt slag och är ett samarbete mellan den brittiska biltillverkaren Jaguar, norska taxi-operatören Caboline, el-bolaget Fortum och det amerikanska laddningsföretaget Momentum Dynamics, som leds av en tidigare NASA-arkitekt.

Kraftöverföringen från marken och upp i bilen sker genom induktiva laddningskuddar och tillhörande utrustning som tillhandahålls av Momentum. Denna kommer att placeras på och under vägytorna vid utvalda taxizoner, vilket möjliggör snabb, trådlös laddning.

Elektricitet leds upp i bilen med hjälp av induktionsteknik.
Elektricitet leds upp i bilen med hjälp av induktionsteknik.

Med dagens effektnivåer – som sannolikt kommer att öka avsevärt närmsta åren – kommer 15 minuters laddning på dynorna att lägga på 80 kilometer till bilarnas räckvidd. Med många, korta stopp, under dagen kommer bilarna sällan att vara fulladdade, men de bör alltid ha tillräcklig kapacitet. 

Projektet hoppas kunna bevisa hur effektivt det är med en trådlös laddinfrastruktur, och har potential att förändra hur vi ser på laddning. En fördel med tekniken är att den inte heller tar någon extra plats i besittning och i princip kan installeras var som helst. 

Fortums Morgan Lind, operativ chef på divisionen Recharge Infra, kallar tekniken för ”den perfekta laddningsteknologin”.

”Den finns helt enkelt bara där utan att någon behöver förändra sig, förstå, lära sig eller göra något”, säger han till New York Times. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?