Annons

Norska staten säljer sitt resterande innehav i SAS

Den norska staten går nu vidare och säljer resterande innehav i SAS.

”Frågan nu är när den svenska staten väljer att sälja sin del”, säger SAS-analytikern Jacob Pedersen. 

Foto:Gorm Kallestad

Den norska staten har tidigare kommunicerat att man inte är en långsiktig ägare i SAS SAS NOKo 0% Dagens utveckling , och på tisdag kväll tillkännagav det norska närings- och fiskeridepartementet i ett pressmeddelande att man avser sälja sitt resterande innehav i SAS. Posten är på 37,8 miljoner aktier och motsvarar 9,88 procent i flygbolaget.

“Vi visste att den norska staten ville sälja sin andel i SAS och att det kommer nu är inte någon jätteöverraskning. De har lyckats minska sitt innehav snabbare än vad vi hade trott. Frågan nu är när den svenska staten väljer att sälja sin del, vi vet att de också letar efter en möjlig exit”, säger Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank som följer SAS.

I  sju år har den norska regeringen haft fullmakt från stortinget att sälja av innehavet i SAS, men de senaste årens svaga kursutveckling har förhindrat en försäljning, uppger norska NRK. Men nu anser man alltså ha gjort en tillräcklig vinst på sitt ägande.

I och med försäljningen går en epok i graven, för första gången sedan SAS bildades 1946 så kommer alltså inte de tre nordiska länderna att äga flygbolaget gemensamt. I en kommentar till NRK säger den norska statministern Erna Solberg att hon inte tror att försäljningen kommer att ha några konsekvenser för SAS som flygbolag.

Jacob Pedersen tror att försäljningen på lång sikt är bra för SAS som företag, men att nyheten kommer att påverka aktiekursen negativ på kort sikt.

“För bolagets lönsamhetspotential är det positivt att det befrias från bojorna som den här ägarstrukturen har inneburit, men i morgon kommer aktien att falla. Det är mitt bästa bud", säger Jacob Pedersen och noterar att aktien har gått svagt ända sedan den senaste kvartalsrapporten presenterades i slutet på maj.

”Om det har någon koppling till det här, om någon har informationen det vill jag inte spekulera i men aktien har uppfört sig mycket, mycket märkligt efter kvartalsrapporten”, säger Jacob Pedersen.

Även under tisdagen backade aktien med 2,4 procent. Detta trots att nyheten om försäljningen presenterades först efter börsens stängning. Bara den senaste månaden har aktien backat 16,6 procent.

Försäljningen sker genom en så kallad accelererad bookbuilding till institutioner. Nordea NDA SE -1,92% Dagens utveckling , Pareto och UBS koordinerar och håller boken. Swedbank och Wiersholm är rådgivare respektive legala rådgivande part. Försäljningen läggs ut till ett minimum om poster motsvarande 100 000 euro.

Till norska NRK säger statminister Erna Solberg att hon inte vill kommentera om en köpare redan finns på plats med hänvisning till att det är börskänslig information.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?