Norska Senterpartiet hotar väcka misstroende

Norska Senterpartiet (SP) överväger att väcka misstroende mot statsminister Erna Solbergs (Høyre) regering, säger partiledaren Trygve Slagsvold Vedum i en intervju med den norska nyhetsbyrån NTB.

Bakgrunden är att SP anser att regeringen försummat arbetet med att säkra samhällskritisk infrastruktur och byggnader, vilket blivit en stor fråga i norsk politik efter Anders Behring Breiviks attentat i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011. Även norska riksrevisionen har kritiserat brister i regeringens hantering av den så kallade objektssäkringen. Slagsvold Vedum understryker att partiets stortingsgrupp först måste diskutera färdigt frågan innan ett eventuellt misstroende kan komma i fråga.

Solberg minoritetsregering står även inför en viktig budgetomröstning, men ser ut att få igenom sin budget, sedan Kristeligt Folkeparti (KRF) anslutit sig till de tre regeringspartiernas förslag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?