ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norska oljefonden vill dumpa olje- och gasaktier

Norges Bank vill att den norska oljefonden säljer av sina innehav i olje- och gasbolag. Det skriver centralbanken i en rekommendation till det norska finansdepartementet.

 

Den stora statliga norska oljefonden, Statens Pensjonsfond Utland, borde sälja innehaven i olje- och gasbolag. Det rådet kommer från Norges Bank som ansvarar för förvaltningen av fonden.

Totalt utgör olje- och gasaktier 6 procent av fondens innehav. Det motsvarar över 300 miljarder norska kronor eller drygt 307 miljarder svenska kronor.

"Rådet är uteslutande baserat på finansiella argument och analyser av statens samlade oljeexponering och speglar inte en bestämd syn på utvecklingen i oljepriset, framtida lönsamhet eller hållbarheten i olje- och gassektorn", säger vice centralbankschefen Egil Matsen i ett pressmeddelande.

Enligt Norges Bank innebär oljefondens investeringar och den statliga andelen i Statoil att den norska staten har dubbelt så stor exponering mot oljemarknaden som en vanlig globalfond skulle ge.

Enligt bankens analys skulle en avveckling av innehaven i olje- och gassektorn inte påverka den förväntade avkastningen i fonden och heller inte höja riskbilden.

Beslutet fattas dock av det norska finansdepartmentet. Om regeringen och stortinget kan komma överens är det sannolikt att ett beslut kommer först nästa sommar, rapporterar norska E24.

Den norska oljefonden har ett mindre ägande i flera svenska oljebolag. Bland annat äger fonden 2,6 procent av Enquest, 1,3 procent av Tethys Oil och 0,2 procent av Lundin Petroleum enligt ägartjänsten Holdings.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies