ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norska oljefonden svartlistar flera bolag

Norges oljefond exkluderar försvarsjätten BAE Systems och åtta andra bolag ur sitt "investeringsuniversum": fem rederier vars verksamhet anses medföra stor risk för allvarliga miljöskador och som står för allvarliga eller systematiska övergrepp på mänskliga rättigheter, och tre bolag som liksom BAE Systems är involverade i kärnvapenproduktion.

Det framgår av ett pressmeddelande.

De fem rederierna är Evergreen Marine Corp, Korea Line Corp, Precious Shipping PCL och Thoresen Thai Agencies PCL. Kärnvapenbolagen är Aecom, BAE Systems, Fluor Corp och Huntington Ingalls. Dessutom låter fonden Honeywell International vara fortsatt svartlistat av samma skäl.

"Innan Norges Bank exkluderar ett bolag ska det övervägas huruvida andra åtgärder, inklusive utövande av ägarrättigheter, är mer lämpligt", heter det i pressmeddelandet varpå det konstateras att för de tio bolagen är så inte fallet.

Enligt vad oljefondens presstalesman Runar Malkenes säger till Nyhetsbyrån Direkt har fonden inga innehav i de svartlistade bolagen: när så har varit fallet har de sålts ut före svartlistningen.

För BAE Systems, som har verksamhet i Sverige och samarbetar med Saab, baseras uteslutningen på att bolaget år 2015 ingick ett åttaårigt avtal med amerikanska myndigheter om vidmakthållande och uppgradering av missiler av typen Trident och Minuteman III. Dessa missilers enda uppgift är att bära kärnvapenstridsspetsar, konstaterar oljefondens etikråd (som även för drygt tio år sedan uteslöt bolaget).

BAE Systems själva uppger på sin hemsida att man inte levererar eller tillverkar kärnvapen, men däremot förser de amerikanska missilprogrammen med logistik, system och beredskapsstöd.

Av etikkommitténs nya rekommendation till oljefondsstyrelsen om att utesluta BAE Systems framgår att vapenproducenten till sitt försvar har sagt att bolaget inte "har något designansvar för uppgraderingen av vapensystemet". Etikkommittén betonar dock att BAE:s systemutvecklingsansvar innebär en nyckelroll i produktionen eller uppgraderingen av produkterna.

I Sverige producerar BAE Systems militärfordon vid Hägglunds i Örnsköldsvik samt vapensystem vid Bofors i Karlskoga. Missilerna som föranlett svartlistningen hanteras dock enligt BAE Systems i USA.

Ordförande i oljefondens etikkommitté är Johan H Andresen, ägare till investeringsbolaget Ferd som 2012 sålde 40 procent av sitt 80-procentiga innehav i oljeservicebolaget Aibel till Ratos (som därpå kom att äga 32 procent; Aibel ägde 50 procent). Sedan 2011 sitter han i styrelsen för SEB, vars fonder sedan tidigare har svartlistat BAE Systems som ett av drygt 20 bolag på grund av deras kärnvapeninblandning.

Oljefondens hållning gentemot framför allt amerikanska kärnvapentillverkare kritiserades på måndagen - det vill säga innan fondens pressmeddelande om BAE Systems publicerades - i en debattartikel i Wall Street Journal av den amerikanska juridikprofessorn Orde Kittrie. Enligt denne bör Natolandet Norge inte underminera amerikanska försvarsmaterieltillverkare samtidigt som det investerar i fientliga regimer såsom Iran.

"Oroande nog är detta del av ett växande mönster i Europa. Flera regeringar tar gärna betäckning under USA:s försvarsparaply samtidigt som de bojkottar de bolag som gör det möjligt", skriver Orde Kittrie.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies