1515

Norska konkurrensverket synar Telia-köp

Norska konkurrensverket överväger att ingripa mot Telias förvärv av Phonero.
Det framgår av myndighetens hemsida.

Bild:TT

"Vi fruktar att Telias uppköp av Phonero kommer att leda till att minska konkurrensen i driftsegmentet", säger konkurrensverkets vd Lars Sörgard.

Telia har föreslagit eftergifter för att motverka eventuella konkurrensskador som Phonero-affären skulle innebära.

"Vi har utvärderat dessa förslag men har kommit fram till att de inte är tillräckliga för att kompensera för konkurrensskadan som Telias förvärv av Phonera skulle innebära", säger myndighetens avdelningschef Gjermund Nese i pressmeddelandet.

Konkurrensverket understryker att dagens besked om eventuellt ingripande inte alls är ett beslut. Nu har bolagen 15 arbetsdagar på sig att kommentera myndighetens uttalande. Sedan har konkurrensverket 15 arbetsdagar på sig att fatta ett slutgiltigt beslut, vilket i detta ärende handlar om en tidsfrist till den 10 april.

Telia protesterar och uttrycker förvåning över att det norska konkurrensverket överväger att stoppa förvärvet av Phonero.

"Vi håller i grunden inte med om konkurrensverkets slutsats och vi är mycket överraskade över myndighetens uppfattning av marknadsdynamiken på den norska företagsmarknaden", säger Abraham Foss på Telia Norge i ett pressmeddelande.

Telenor är ledande på den norska företagsmarknaden, med 67 procent av omsättningen. Telia har 13 procent, en andel som med Phonera skulle öka till 26 procent, enligt Telia.

"Vi hävdar bestämt att en sammanslagning (med Phonero) kommer att ge kunderna ett tydligare alternativ till Telenor och leda till att öka konkurrensen, något som flera företagskunder också har bekräftat till konkurrensverket", säger Abraham Foss.

Telia kommer nu att studera konkurrensverkets hela argument ingående och sedan återkomma.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?