Norska it-företaget har anställt ett 50-tal med asperger

Personer med autism och asperger riskerar att hamna i långvarig arbetslöshet. Men flera it-konsultbolag har insett att gruppen kan vara en tillgång vid mjukvarutester. 

Norska Unicus har anställt ett 50-tal personer med asperger.

”Vi har lärt oss saker och slagit hål på myter”, säger Lars Johansson-Kjellerød.

Unicus grundare Lars Johansson-Kjelleröd och Mikael Hallberg.
Unicus grundare Lars Johansson-Kjelleröd och Mikael Hallberg.Foto:Joey Abrait

Han grundade Unicus i Norge för drygt tio år sedan. Inspirationen kom från danska Specialisterne, som var tidigt ute med ett koncept där egenskaper som förknippas med autism kan vändas till en fördel på arbetsmarknaden.

”Jag hade ingen koppling till varken it eller autism, men förälskade mig i affärsidén och bestämde mig för att starta en liknande verksamhet.”

Första kund var Telenor, som såg möjligheten att hjälpa personer utanför arbetsmarknaden genom att välja Unicus för it-tjänster de ändå upphandlade.

”Telenor gillade idén att kunna göra skillnad, men de såg också att vi gjorde jobbet lika bra och till och med hittade fel som andra inte hittade. Så de är kvar som kund tio år senare”, säger Lars Johansson-Kjellerød.

Trots det har expansionen inte gått så fort som han trodde från början.

”Det är fortfarande något nytt och lite skrämmande att ta in ett team med autism och asperger. Många kunder tror att de måste anpassa sig mycket, trots att det inte är mer jobb med oss än andra konsulter. Tvärtom får de långsiktiga resurser som är dedikerade uppgiften.”

Majoriteten av de drygt 50 konsulterna jobbar ute hos kunderna. Unicus har jobbcoacher som följer upp hur arbetet går och även kan hjälpa till med praktiska rutiner.

”Genom åren har vi lärt oss saker och slagit hål på myter. Till exempel är de här personerna inte statiska, utan bygger erfarenheter om de får en chans att komma in i arbetslivet. De lär sig även de sociala interaktionerna, som ofta är det de är dåliga på. Och det är ofta en lärdom som de gillar”, säger Lars Johansson-Kjellerød.

För tre år sedan bestämde sig bolaget för att expandera utanför Norge och öppnade i Stockholm. Bland kunderna i Sverige finns SEB, Scania, H&M, SVT och Bonnier.

Nyligen inleddes en satsning i Finland, där de första konsulterna ska anställas nu i augusti.

”Vår ambition är att närma oss 110 konsulter nästa år och 150 året därpå samtidigt som vi etablerar oss i ett eller två nya länder.”

För att säkerställa expansionen har bolaget tagit in kapital från norska Ferd, som investerar i sociala entreprenörer och samhällseffekter, så kallad impact investing.

Ferd har en ägarandel på 38 procent i Unicus.

”Syftet har hela tiden varit att de sociala och affärsmässiga målen skulle leva i symbios. Ferd ville se om det gick att skala verksamheten och hjälpa oss att ta den ut i världen.”

Unicus har varit lönsamt sedan start, med undantag för ett av de första åren. I fjol omsatte koncernen 30 miljoner norska kronor med ett rörelseresultat på nära två miljoner. 

I år hoppas Lars Johansson-Kjellerød nå 40 miljoner i omsättning.

Unicus rekryterar sina konsulter bland långtidsarbetslösa för att hjälpa dem ur utanförskap. Bortsett från den inledande perioden när en ny konsult anställs tar bolaget inte emot stöd från det offentliga, utan verksamheten drivs helt på kommersiella villkor.

”Vi är i grunden ett it-bolag med en social effekt. Vi ska leverera kvalitet på samma nivå och villkor som alla andra.”

De omedelbara samhällseffekterna är enkla att mäta, enligt Lars Johansson-Kjellerød. Det handlar om hur många personer som går från arbetslöshet till att kunna försörja sig själva. Men långsiktigt vill han även kunna mäta den ökade livskvaliteten.

”När vi mognar som bolag blir det viktigare att mäta livskvalitet och hur vi inspirerar andra. Det är en viktig effekt, om vi kan ändra synen på vad autism och asperger är och vad dessa personer kan vara duktiga på. Att det finns hopp och att de inte behöver gå in i utanförskap resten av livet.”

Agenda 2030 och Globala målen

FN:s Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling, som världens länder enades om i september 2015.

Målen handlar om allt från att utrota fattigdom till innovationer för hållbar tillväxt.

Mål 10 har rubriken ”Minskad ojämlikhet” och handlar om en rättvis fördelning av resurser såväl ekonomiskt och socialt som politiskt oberoende av kön, etnicitet, religion, funktionsvariation och ålder.

Mer information om Agenda 2030 finns på https://www.globalamalen.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?