ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norska bopriser sjunker - försäljningen minskar rejält

Försäljningen av nya bostäder i Norge sjönk med 17 procent under mars, jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar statistik från Boligprodusentenes Forening, enligt TDN.

 

De norska bostadspriserna backade med 0,3 procent i kvartalstakt under det första kvartalet 2018.  På årsbasis var priserna ned med 1,1 procent, visar officiell statistik enligt Reuters. 

Stramare bolåneregler, en lägre befolkningstillväxt och ett högre utbud av bostäder har bidragit till nedgången i norska bopriserna sedan toppen i början av 2017.  

Samtidigt sjunker försäljningen av nya bostäder dramatiskt, visar nya siffror. Mars månad visar på ett fall på 17 procent och antalet byggstarter sjönk med 26 procent, jämfört med samma månad i fjol.

Den största försäljningsnedgången berör småhus med en nedgång på 39 procent under första kvartalet jämfört med 2017. För helåret står bostadsrätter för den största minskningen i antalet försäljningar.

Under ett år har antalet bostadsförsäljningar i Norge sjunkit med 26 procent.

”En av förklaringarna till de minskade försäljningarna och byggstarterna är att påsken inföll i mars, medan den inföll i april 2017”, säger Per Jaeger, direktör på Boligprodusentenes Forening i ett pressmeddelande.

Bland fritidshus har försäljningsnedgången varit 16 procent hittills i år.

Bland svenska bostadsutvecklare verkar JM och Bonava i Norge. Bland bredare byggbolag har Peab och Skanska viss bostadsutvecklingsverksamhet i det västra grannlandet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies